Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodinsdag, 16 november 2004

Zeldzame haakbek in Leeuwarden geland
Ureterp – In Leeuwarden is een haakbek ( heakbek ) opgedoken. De vogel vloog tegen een raam. Volgens vogelasiel De Fûgelhelling in Ureterp, waar het gewonde dier naartoe is gebracht, gaat het om een uiterst zeldzame vogel. Volgens assistent medewerker H. Meijer is het de vierde keer sinds 1800 dat de vogel in Nederland is gesignaleerd. ,,Het is uniek dat we er nu eentje hier in het asiel hebben.’’
De haakbek is iets groter dan een spreeuw. Het beestje in De Fûgelhelling heeft een oranje borst en kop en is verder grijs. Het is niet duidelijk of het om een mannetje of om een vrouwtje gaat. De bovenste helft van de snavel loopt in een punt, ,,vandaar de naam haakbek’’, aldus Meijer.
De haakbek is een zogenaamde dwaalgast. De vogel komt voor in het gebied tussen Noord-Scandinavië en Midden-Siberië en daarnaast in Noord-Amerika. ’s Winters zakt hij wel eens wat af naar het zuiden, maar volgens R. Cazemier van de Dutch Birding Association (die waarnemingen van zeldzame vogels in Nederland registreert en op bezoek is geweest bij De Fûgelhelling) komt de haakbek eigenlijk nooit verder dan halverwege Zweden. Het asiel betwijfelt of de vogel zijn verwondingen zal overleven.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties