Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 6 januari 2005

Koopavond minder in trek
Drachten – De drukte op de donderdagse koopavonden in Fryslân neemt af. Dat constateren de middenstandsverenigingen. In Groningen is het op de wekelijkse koopavond zo rustig geworden dat de ondernemers hier overwegen om donderdagavond voortaan hun winkel te sluiten. De koopavonden op vrijdag blijven wel in trek.
In Dokkum, Bolsward en Burgum, waar de wekelijkse koopavond op vrijdag wordt gehouden, is er geen sprake van een teruglopende belangstelling. ,,Wij hebben geen last van minder drukte op onze koopavonden’’, stelt H. Bouma van middenstandsvereniging Himbo uit Burgum. ,,Natuurlijk heb je het wel eens rustig als het slecht weer is, maar over het algemeen loopt onze koopavond goed’’, aldus Bouma.
In Drachten is het de laatste jaren aanmerkelijk rustiger dan drie, vier jaar geleden op de donderdagse koopavond, is de indruk van secretaris S. Klaver van de ondernemersvereniging Handel en Industrie. Klaver denkt dat de klanten worden weggetrokken door de koopzondagen in Groningen en Leeuwarden. Klaver, die een babyzaak heeft met ook vestigingen in Sneek, Groningen en Assen, constateert dat overal de animo voor de donderdagse koopavond afneemt ten gunste van de koopzondag. Afschaffen van de koopavond is evenwel niet aan de orde, stelt Klaver.
In Sneek is het vooral in de wintermaanden nogal rustig op de koopavonden, zegt woordvoerder L. Metz van de Sneker Zakenlieden. ,,Alleen in de zomer is de koopavond voor ons heel aantrekkelijk en interessant. Alleen om de koopavond ’s winters af te schaffen, gaat te ver.’’
Ook in Leeuwarden is het wat minder druk op de vaste koopavond, beaamt E. Bos van de Leeuwarder ondernemersvereniging Leon. Bos, die werkzaam is bij V&D, zegt dat de verkoop op de koopavonden al een aantal jaar ,,geen stijgende lijn’’ vertoont. Ook bij de andere zestig vestigingen van het warenhuis is dat het geval.
Bos voelt er veel voor om de winkels op zaterdag langer open te houden. Zijn filiaal is ’s zaterdags tot zes uur geopend, terwijl vrijwel alle winkels om vijf uur dicht gaan. Juist in dat laatste uur is het erg druk bij V&D. ,,Als stad moet je je onderscheiden om klanten te trekken. Ik zou er wel voor voelen om net als in Antwerpen tot zeven uur ’s avonds open te zijn op zaterdag. Ik vind dat je dan ook nog iets extra’s moet bieden, bijvoorbeeld in overleg met de horeca.’’
De Groningen City Club praat deze maand over handhaving van de koopavond. Een toenemend aantal middenstanders vindt het minder lonend om donderdagavond open te zijn. Voordat de City Club een besluit neemt over het afschaffen van de koopavond moet er eerst een consumentenonderzoek komen. Vooral de ‘mannenwinkels’ boeren nog goed op donderdagavond. Het gaat om telefoonwinkels en herenkledingzaken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties