Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodonderdag, 31 maart 2005

‘Handtekeningen’ voor een extra weg
Gytsjerk – Eén ontsluitingsweg voor een woonwijk die wordt uitgebreid? De bewoners van de nieuwbouwwijk Oer de Feart in Gytsjerk moeten er niet aan denken. Dat er een stuk tegen hun wijk wordt aangebouwd, vinden ze prima maar dan moeten de nieuwe bewoners wel een ‘eigen’ weg krijgen. De ongeveer honderd kinderen uit de buurt overhandigden wethouder Nijboer van Tytsjerksteradiel gisteren zelfgemaakte handtekeningen, met als achterliggende gedachte: een tweede ontsluitingsweg.
Paula Cuperus is een van de bewoners van Oer de Feart, waar totnogtoe zo’n 75 huizen staan. Ze vreest net als haar buurtgenoten een toename van extra verkeer als het nieuwste bouwplan met vijftig woningen is gerealiseerd. Met alle gevolgen voor de veiligheid van dien. ,,Als al die auto’s over de enige ontsluitingsweg van de woonwijk moeten, wordt het wel heel erg druk’’, zegt Cuperus. De bewoners van Oer de Feart zien daarom het liefst een tweede ontsluitingsweg, die uitkomt op de Canterlandseweg.
Aanvankelijk had het college van Burgemeester en Wethouders van Tytsjerksteradiel hetzelfde idee als de bewoners. Nader beraad, of voortschrijdend inzicht zoals Cuperus het noemt, heeft het college doen besluiten toch maar geen tweede weg aan te leggen. De bestaande route door het eerste deel van de uitbreidingswijk is veilig genoeg om ook de auto’s die naar het nieuwe deel moeten, te verwerken, luidt de gedachtegang van het gemeentebestuur.
De kinderen, onder wie het zevenjarige zoontje Jesse van Paula Cuperus, hebben het afgelopen weekeinde met vingerverf een afdruk van hun handen op papier gemaakt. Deze alternatieve handtekeningen zijn gisteren aan Nijboer overhandigd.
Vanavond neemt de gemeenteraad een beslissing over het wel of niet aanleggen van een tweede weg. De buurtbewoners zullen vanavond hun zegje doen om de raadsleden te overtuigen van hun gelijk.
Mocht de gemeenteraad toch achter het college gaan staan, dan wordt een gang naar de rechtbank niet uitgesloten. ,,Een buurtbewoner onderzoekt of gerechtelijke stappen zin hebben’’, drukt Cuperus het voorzichtig uit.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties