Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 31 maart 2005

Organisatie hoopt op 23 april op minstens 5000 bezoekers in Zwolle
Een veelkleurige Kerkendag

Amersfoort – De vierde landelijke Kerkendag moet een dag worden van bemoediging, waarop de veelkleurigheid van geloven en hoe mensen geďnspireerd worden door de Bijbel naar voren komt. Een festival met ,,voor elk wat wils’’, zo bestempelde drs Ineke Bakker van de Raad van Kerken gisteren de manifestatie die op 23 april in Zwolle plaatsvindt.

LODEWIJK BORN
In Amersfoort werd donderdag met een persconferentie het startsein gegeven voor het komende mediaoffensief rondom de oecumenische Kerkendag, die in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvindt. Het is de vierde keer in de historie van de Raad van Kerken dat een landelijke Kerkendag wordt gehouden. Eerdere edities waren in Utrecht (1989), Amersfoort (1992) en Kampen (1998). De Kerkendag wordt georganiseerd door de Raad van Kerken en de daarbij aangesloten kerkorganisaties, samen met drie andere partners: de Evangelische Alliantie, de vereniging van migrantenkerken SKIN en het Nederlands Bijbelgenootschap.
Volgens Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad, kent Nederland niet zo’n Kerkendag-traditie als Duitsland met haar ‘Kirchentagen’, maar dat heeft een reden. ,,Kerkendagen zijn in Nederland eigenlijk heel schaars. Elke Kerkendag is een mijlpaal in de geschiedenis van de kerken en altijd gekoppeld aan bijzondere momenten van oecumenische activiteit.’’ In 1989 en 1992 was er de link met het Conciliair Proces, in 1998 met het thema ‘Verzoening’. Aanleiding voor de vierde Kerkendag is het uitkomen van De Nieuwe Bijbelvertaling in oktober vorig jaar. ,,Het is goed om nu een half jaar na de publicatie te laten zien wat de bijbel met mensen dóet.’’
Het thema voor de Kerkendag is ‘Uit op Zin. Festival rond de Bijbel’. ,,Juist omdat in deze tijd mensen op zoek zijn naar zin, naar verdieping.’’
In tegenstelling tot de vorige edities heeft de Kerkendag het karakter van een festival. Dus geen lezingen, maar zingeving verpakt in een breed, gevarieerd programma. ,,Een vrolijk dagje uit, waarbij je van het ene spannende debat naar een boeiende discussie kan.” Zo hoopt de organisatie haar brede achterban van relishoppers, vrijzinnigen, orthodoxe en evangelicale gelovigen, maar ook mensen die nieuwsgierig zijn, te bedienen.
Het programma is verpakt tussen de openings- en slotviering. Er is een grote informatiemarkt, waar iedereen kan zien wat er op het terrein van kerk, geloof en spiritualiteit in Nederland gebeurt. Tevens kan men aanschuiven voor allerlei programma’s zoals ‘Zin in hemels koken’, ‘Psalmen tekenen’, een expositie over de ‘Werken van Barmhartigheid’, ‘Bijbels bloemschikken’ en een ‘multimediale reis door de bijbel’.
Op het hoofdpodium zijn verschillende programma’s en debatten over de bijbel als inspiratiebron voor de samenleving. Er is een live-uitzending van IKON-Live en presentator Leo Fijen gaat met kerkelijke leiders in debat over ‘De Bijbel en de toekomst?’
Even buiten de IJsselhallen in het Agnietencollege is een ‘Bijbel-academie’. Hier komen thema’s aan de orde rondom bijbelwetenschap, bijbelgebruik en bijbelvertalen. Medewerking verlenen onder meer bekende namen als schrijver Nicolaas Matsier, voorganger Tom Marfo, Wim Dekker (IZB), prof. dr Anne van der Meiden en ds Pieter Ousssoren ( Naardense Bijbel ). Ook de columnisten Jaap van Dorp, Rieuwerd Buitenwerf en Clazien Verheul die de NBV-columns in het Friesch Dagblad schreven verzorgen ‘colleges’. ,,De Bijbelacademie is voor wie diepgang zoeken. Het laat ons zien wat er allemaal met en rond de bijbel gebeurt’’, aldus Bakker.
Bij het onderdeel ‘Maatschappelijk actief’ presenteren maatschappelijk actieve organisaties zoals Pax Christi, IKV, Arme Kant/EVA, Justitia et Pax zich met eigen programma’s over veiligheid, vrede, rechtvaardigheid, armoedebestrijding en aanverwante onderwerpen.
De dag heeft als doel dat mensen mogen ervaren hoe de bijbel mensen kan inspireren, hoe deze doorwerkt in levens en dat ze bemoedigd worden en met enthousiasme teruggaan naar hun eigen kerkelijke gemeente of parochie, zo verwoordde Bakker.
Volgens NBG-directeur Haaije Feenstra mag op de Kerkendag zichtbaar zijn dat de kerken zeven dagen per week relevant zijn, met het gezicht naar de wereld staan en een boodschap hebben die gehoord mag worden.
Hoeveel bezoekers verwacht kunnen worden, blijft gissen. Bakker: ,,Dat weten we niet, we hopen op heel veel. Als referentiepunt hebben we de Protestantse Kerkdag van vorig jaar met 5000 bezoekers. We hebben er alle vertrouwen in dat het er meer worden.’’
Het gaat volgens Bakker vooral om de kwaliteit van de dag. Het aantal aanmeldingen is op dit moment ,,dik boven de duizend’’. De vorige Kerkendag in Kampen trok in 1998 15.000 bezoekers.
Op de Kerkendag zal het ‘Manifest van Zwolle’ worden gepresenteerd. Een verklaring die de eenheid tussen kerken en gelovigen tot uitdrukking brengt. Het wordt ondertekend door vertegenwoordigers van de vier deelnemende organisaties en alle deelnemers krijgen het via hun liturgieboekje mee naar huis. Daar kan het vervolgens op de zondag na de Kerkendag in de eigen kerk worden voorgelezen of later worden gebruikt in de bijbelkring of gespreksgroep. Het manifest roept op ‘te leven uit de kracht van de Geest, om smaakmakers en lichtbrengers te zijn in onze wereld, om anderen nieuwsgierig te maken naar wie de God van de bijbel is’.
De Kerkendag werkt met een budget van 250.000 euro, zo vertelde Haaije Feenstra. Dit wordt betaald door een bijdrage van de Raad van Kerken en haar lidkerken, de hoofdsponsors Kerkinactie, ICCO en het NBG en enkele subsponsors. Tevens moet een deel van het geld terugworden verdiend via de entreeprijs die tien euro bedraagt.
Zie ook www. kerkendag.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties