Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiozaterdag, 2 april 2005

Grutto-bokaal kan eruit bij Ald Hij
RUURD WALINGA
Tersoal – Voor het eerst in zeker vijftien jaar kan de aaisikersclub d’Ald Hij vandaag de ‘skriesaai-bokaal’ weer uitdelen. De beker is voor degene die de meeste grutto-eieren vindt, legt Age de Jong van de club uit. In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de grutto’s al massaal aan de leg. ,,Dit ha wy de lęste fyftjin jier yn de goede tiid net mear mei makke’’, verklaart De Jong.
Grutto’s komen vaak twee weken later terug uit het Zuiden dan de kievit (ljip ). Hun vliegtochtje duurt wat langer, omdat ze wat dieper in Afrika overwinteren dan de kievit. Grutto’s komen doorgaans wat later aan de leg, medio april. De laatste jaren gebeurde dat bijna steevast na afloop van het raapseizoen in Fryslân. Dit voorjaar zijn de grutto’s er vroeg bij dankzij de hoge temperaturen en goede neerslag.
Het jaarlijkse uitstapje van de 99-jarige aaisikersclub wordt door de vroege eileg van de grutto’s vandaag om meer dan een reden bijzonder. In verband met het twee weken geleden afgekondigde eierraapverbod zullen de circa twintig leden van de d’Ald Hij de kievitseieren niet meenemen. Even werd nog geopperd om het uitje maar te schrappen. Toch komen de meest fanatieke leden vandaag bij elkaar voor hun onderlinge competitie.
De ‘aaisikersdei’ begint vanmorgen zeven uur met een treffen in het dorpshuis van Tersoal. De mannen beginnen dan met een schatting hoeveel eieren ze die dag zullen vinden. Aan het einde van de dag, rond vijf uur als de tafels zijn gedekt zijn voor de Chinese maaltijd, wordt gekeken of ze het aantal ook hebben gehaald. Wie het dichtst bij zijn schatting zit, krijgt de beker voor de meest gevonden kievitseieren of grutto-eieren.
De competitie vandaag heeft een ander karakter dan voorheen. ,,Foarhinne fleagen wy de hiele provinsje troch. No bliuwe wy allinnich yn de Lege Midden’’, zegt De Jong. Vrijwel alle boeren in de regio tussen Grou, Sneek en Jirnsum hebben toestemming gegeven voor de nieuwe opzet van de aasikerscompetitie. De eizoekers mogen dit jaar zelfs in landerijen zoeken waar ze voorheen niet welkom waren, aldus De Jong. En dat heeft alles te maken met het feit dat ze ditmaal de eieren laten liggen. In sommige gevallen doen de eizoekers ook meteen een nestbescherming (nazorg) en zullen ze stokjes bij de gevonden nesten plaatsen.
De aaisikersreünie wordt een dag met gemengde gevoelens, veronderstelt De Jong. ,,Oar jier be-steane wy hűndert jier, mar oft wy dat wol fiere kinne, moatte wy noch sjen. It aaisykjen bliuwt miskien wol foar altyd ferbearn.’’ De Jong, een van de initiatiefnemers van de actievergadering van boze aaisikers, zegt dat het ingestelde aaisikersfonds geen geld hoeft uit te keren; geen enkele beboete eizoeker deed een beroep op het fonds.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties