Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiozaterdag, 2 april 2005

Ervaren moeders luisteren naar beginnende moeders
‘Lekker opscheppen over je baby’
GOOS BIES
Sneek – Een luisterend oor, iemand om je zorgen mee te delen of gewoon iemand tegen wie je lekker aan kunt kletsen over je baby. Die rol vervult de ervaren ‘bezoekmoeder’ voor moeders die voor het eerst een kind hebben gekregen. Het programma draait al bijna tien jaar met redelijk succes in Sneek en wordt door Thuiszorg Zuidwest-Friesland uitgebreid naar Bolsward, Lemsterland en Wymbritseradiel.
Moeder worden is niet altijd rozengeur en maneschijn, zegt Lyke Lagerwey, coördinator van het moedersprogramma. Over je eerste kindje kun je erg onzeker zijn. Aandacht van familie en vrienden werkt soms averechts, van alle tegenstrijdige adviezen uit de omgeving kunnen de moeders erg in de war raken. ,,Niet alles is altijd leuk aan een kind. Dat willen moeders wel eens van zich afpraten, zonder meteen een advies of een oordeel te krijgen.”
Het project is bedoeld voor moeders van een eerste kind. In Sneek zijn nu twaalf moeders als vrijwilliger actief, die samen dertig beginnende moeders bezoeken. De moeders komen volgens Lagerwey uit alle lagen van de bevolking. De moeders worden met zorg aan elkaar gekoppeld. Iemand die een veel te vroeg geboren kindje heeft gekregen, zal een vrouw op visite krijgen met dezelfde ervaring.
Ook zijn er vrouwen die door de geboorte van een kind in een sociaal isolement raken. Veel stellen zijn ergens nieuw komen wonen vanwege het werk en hebben in de buurt geen netwerk opgebouwd. Voor hen kan de bezoekmoeder een uitkomst zijn, stelt Lagerwey.
,,Het is gewoon wel eens prettig om met wildvreemde moeders te kletsen”, zegt Erica van Dijk (36) uit Sneek. Zij deed zo’n vier jaar geleden een beroep op een bezoekmoeder, nadat ze een briefje had zien hangen op het consultatiebureau. Waarom? ,,Om ongegeneerd lekker te kunnen opscheppen over je kindje.”
Nu is Van Dijk - moeder van twee dochters (2,5 en 4,5) - zelf bezoekmoeder voor drie gezinnen in Sneek. Eens in de vier weken bezoekt ze de prille moeders gedurende één of anderhalf uur. Twee zijn alleenstaand, net als Van Dijk. ,,En dat is anders. Je kunt nooit terugvallen op je partner. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week sta je er alleen voor.”
De eerste moeder die ze bezocht was heel erg onzeker over van alles en nog wat, vertelt Van Dijk. ,,Ik wees dan op haar kindje: kijk eens hoe goed ze groeit; als jij niet voor haar zorgt, was dat niet gebeurd. Zo is ineens het kwartje gevallen. In de loop van de tijd zie je zo’n moeder steeds zekerder worden.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties