Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiozaterdag, 2 april 2005

‘Te weinig afzuigpunten’
Watersporter loost illegaal ‘oliewater’

Sneek – Watersporters lozen vervuild water soms illegaal, omdat ze niet goed weten waar ze met hun bilgewater naar toe moeten. Dat komt doordat er te weinig afzuigpunten zijn. Watersportondernemers breiden het aantal niet uit.

Het watersportseizoen begint en vaak treffen bootjeseigenaren met vet of olie vervuild water in het vlak van hun schip. Het is verboden dit ‘bilgewater’ te lozen op het oppervlaktewater. ,,Kleine eendjes draai je er zo de nek mee om”, aldus G. de Jong, woordvoerder van Wetterskip Fryslân.
Toch troffen inspecteurs van Wetterskip Fryslân deze week drie gevallen van vervuiling van het oppervlaktewater aan door het illegaal lozen van bilgewater. ,,In Grou, Nieuweschoot en Nijetrijne zijn lozingen ontdekt”, meldt De Jong. Er kon niet achterhaald worden wie achter de lozing zaten.
In Fryslân zijn ongeveer twintig jachthavens waar watersporters tegen betaling hun bilgewater kunnen laten afzuigen. In nagenoeg alle jachthavens kan men het vuile water kwijt nadat het bilgewater zelf eerst is opgevangen.
R. Moes vindt dat vooral het aantal makkelijk te bedienen afzuigpunten in de provincie flink moet worden uitgebreid. Hij is voorzitter van het Watersportverbond District Noord. ,,Watersporters zijn bovendien te weinig bekend met de afzuigpunten. Men moet veel beter worden geďnformeerd. Mensen blijken vaak niet te weten waar ze bilgewater kwijt kunnen. Iedereen weet wel dat het lozen ervan strafbaar is.”
De provincie Fryslân heeft in de jaren negentig watersportondernemers subsidie verstrekt om de makkelijk bedienbare zuiginstallaties te bouwen. ,,Het blijkt toch dat het beheer van de installaties veel tijd en energie kost en er staat weinig tegenover”, weet J. van den Berg van de Marrekrite. ,,Daar waar het afzuigen gratis is, wordt het wel gedaan. De aanschaf van nieuwe installaties kost de ondernemers helemaal te veel geld.”
Van den Berg denkt dat ondernemers niet alleen met subsidies te prikkelen zijn om toch weer serieus werk te maken van de aanschaf van de afzuigers. ,,Het is natuurlijk heel goed voor je imago wanneer je een milieubewuste haven ‘bent’. Door het uitreiken van een blauwe vlag weet de consument of hij in een milieuvriendelijke haven beland is.” Van den Berg vindt verder dat via het internet de watersporter duidelijk moet worden gemaakt waar de afzuiginstallaties zich in de provincie bevinden.
J. Ybema van de Hiswa, de vertegenwoordiger van de watersportondernemers, vindt dat het juist heel goed gaat met de inzameling van het bilgewater. ,,Er zijn natuurlijk altijd rotte appels bij en ook de politie kan niet afdoende toezicht houden. Ondernemers investeren voldoende om het bilgewater goed op te vangen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Voor de oplossing van dit probleem heb ik 20 jaar geleden de volgende oplossing bedacht: ik kocht elke dag een exemplaar van een groot nationaal ochtendblad. De krant van wakker nederland zal ik maar zeggen, met een enorm absorptievermogen. Na vluchtige kennisname van de zogenaamde inhoud zette ik de krant vertikaal in de kiel van mijn stalen s-spant. Na een halve dag te hebben genoten van een ontspannen tocht op het brandschone water van de Grevelingen, deponeerde ik het dagblad in de vuilcontainer van, pak'm beet, Brouwershaven. In het weekend werd er meer gevaren en dus ontstond meer vervuild bilgewater, onder andere door het vetten van de schroefas. Dat werd gecompenseerd door de weekendbijlage(n) van dit ochtendblad. Vooral de vaarkrantbijlage was zeer functioneel.
Heerlijk zo'n weekendje op de Grevelingen.

H. Goossensen, Burum - dinsdag, 5 april 2005


regio
Familieberichten
Advertenties