Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 5 april 2005

De provincie toert rond in super-demo
Leeuwarden - De provincie Fryslân maakt momenteel structureel gebruik van een demonstratiewagen van Autoland Van den Brug in Drachten ter waarde van 111.000 euro. Wagenparkbeheerder Friesland Lease zet deze bijzonder luxe uitgeruste Audi A8 in voor het vervoer van de gedeputeerden, in afwachting van de levering van de vijfde ‘eigen’ dienstauto die GS hebben besteld.
Sjirk kuijper
Het college heeft al enkele tienduizenden kilometers gebruik gemaakt van de zilvergrijze limousine die qua aanschafwaarde de beroemde Daimler van wijlen Pim Fortuyn overtreft.
Twee weken geleden maakte deze krant bekend dat het college van Gedeputeerde Staten z’n wagenpark heeft uitgebreid van drie naar vijf auto’s, stuk voor stuk modellen uit de zogenaamde top- of executive klasse. De twee BMW’s van de 7-serie en drie Audi’s van het type A8 staan voor een ‘kale’ consumentensprijs van ongeveer 85.000 euro per stuk in de catalogi: een royale klasse duurder dan de types van 50.000 ŕ 65.000 euro waarin andere provincies en departementen in Nederland hun bewindslieden vervoeren.
Een van de BMW’s is al een jaar in gebruik; de andere werd begin vorige maand geleverd, net als twee nieuwe Audi’s. De derde bestelde Audi rolt binnenkort van de lopende band. In afwachting daarvan maken GS momenteel gebruik van de enige ‘demo’ A8 waarover de Drachtster Audi-dealer beschikt: een exemplaar in de uiterst luxueuze Pro Line Exclusive uitvoering. De cataloguswaarde van deze limo met alles erop en eraan bedraagt volgens de dealer 111.000 euro. De elf maanden oude wagen heeft inmiddels zo’n 55.000 kilometer op de teller staan en wordt nu in een advertentie te koop aangeboden voor 84.990 euro (nagenoeg de prijs van een splinternieuwe A8 in standaarduitvoering).
GS van Fryslân hebben dus in feite ‘de kop eraf gereden’. Over de demonstratieperiode bedraagt de waardedaling (afschrijving) alleen al ruim 47 eurocent per kilometer. Ter vergelijking: het ‘Voorzieningenbesluit ministers en staatssecretarissen’ bepaalt dat bewindslieden per kilometer 47,8 cent mogen besteden aan hun dienstwagen. Maar daarvan moeten dan behalve de afschrijving ook de brandstof, houderschapsbelasting, administratiekosten, rente en verzekering worden betaald. Het provinciebestuur heeft echter in juli 2000 besloten zich aan de rijksregeling voor dienstvervoer te onttrekken.
Hoeveel het inzetten van de luxe demonstratiewagen de provincie kost, is niet openbaar. De provincie wilde de afgelopen week geen vragen beantwoorden over haar auto’s en de kosten daarvan; volgens een woordvoerder hebben Geduputeerde Staten vanwege de ontstane commotie besloten tot ,,radiostilte’’. Vandaag vergadert het college over de kwestie, waarover inmiddels ook schriftelijke Sstatenvragen zijn gesteld door PvdA-fractieleider Versteeg. Diens CDA-collega Van der Ham heeft een eigen onderzoek aangekondigd.
Versteeg maakt, behalve tegen de ,,buitensporige’’ uitstraling van de nieuwe limousines, bezwaar tegen de schijn van belangenverstrengeling rond de aankoop. De leverancier van de drie Audi’s (Autoland Van den Brug) en de beheerder van het complete wagenpark van de provincie (Friesland Lease) behoren beide tot een holding die eigendom is van de schoonfamilie van CDA-gedeputeerde Ploeg (financiën). Voorheen was Ploeg zelf daarvan de directeur en nu is hij nog commissaris bij het bedrijf.
Artikel 15 van de provinciewet bepaalt onder meer dat een gedeputeerde ‘niet rechtstreeks of middellijk een overeenkomst mag aangaan betreffende het leveren van roerende zaken anders dan om niet aan de provincie’. FNP-fractieleider Kramer overweegt hierover, afhankelijk van de antwoorden die de PvdA krijgt, het college aan de tand te voelen. Ploeg is zelf niet verantwoordelijk voor de aanschaf van de dienstauto’s; hij heeft het dossier in handen gegeven van zijn VVD-collega Baas.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties