Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Bijschriftvrijdag, 17 juni 2005

Zonder wet vaart niemand wel
,,Meent niet dat ik gekomen ben om de wet en de profeten te ontbinden.íí
MattheŁs 5:17-20
,,Meent niet dat ik gekomen ben om de wet en de profeten te ontbinden.íí Het is duidelijk dat Jezus in dit gedeelte een andere toon aanslaat. In het voorafgaande gedeelte sprak hij zijn boodschap uit tegen zijn volgelingen, de mensen die hunkerden naar zijn woorden. Nu spreekt hij ook wel tegen hen, maar richt hij zich vooral tegen mensen die hem verwijten maken.
In de eerste plaats zijn dat de wetsgetrouwe joden uit zijn tijd, zoals de FarizeeŽrs. De door God gegeven wet stond in hoog aanzien bij hen. Zij wilden de leefregels om God te dienen zo goed mogelijk navolgen en waren daar voortdurend mee bezig.
Nu leek het erop dat Jezus zich van de wet van IsraŽl maar weinig aantrok. Hij ging om met prostituees en tollenaren en hij genas op sabbat, terwijl daar geen reden voor was. Volgens de wet waren dit overtredingen.
De bewering dat hij de wet zou ontbinden, dus afschaffen, wijst Jezus met kracht van de hand. De wet is van God gegeven, dus deze kŠn helemaal niet overboord worden gezet. God heeft zijn wezen erin gelegd, zijn hart erin uitgesproken, het is heilige taal waarin de wet en de profeten zijn vervat. De wet afschaffen zou betekenen dat je afstand doet van God. Daarom stelt Jezus met nadruk dat geen tittel of jota, dat zijn de kleinste en minst belangrijke leestekens, achterwege kan blijven.
De FarizeeŽrs hebben bij ons een wat negatieve, zure klank gekregen. Het zijn muggenzifters die over een korreltje zand kunnen struikelen. Dat beeld kunnen we maar beter bijstellen. Want als onze gerechtigheid niet groter is dan die van de schriftgeleerden en de FarizeeŽrs, zullen we zeker het koninkrijk van de hemel niet binnengaan. Jezus bedoelt dat we beter een voorbeeld dan aanstoot aan hen kunnen nemen.
Jan van den Boogaard

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties