Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 17 juni 2005

Franeker gasfabriek wordt toch gesloopt
Franeker - Het voormalige postkantoor en het oude gasfabriekgebouw aan de Sjaardemastraat in Franeker worden gesloopt om plaats te maken voor grootschalige nieuwbouw. De gemeente heeft daarover overeenstemming bereikt met twee projectontwikkelaars. Op de locatie, direct naast het beroemde kaatsveld Sjűkelân, wil Van Wijnen Noord en Vrigo Vastgoed een complex bouwen dat ruimte biedt aan twee supermarkten met daaronder een parkeerkelder en erboven appartementen.
Wethouder Miedema maakte de vordering van de plannen gisteren bekend in de raadscommissie van Franekeradeel. Er is overeenstemming bereikt met de eigenaren van de oude panden en met de provincie Fryslân, die subsidie moet verstrekken voor sanering van de ernstig verontreinigde bodem van het voormalige gasfabriekterrein. Het hele gebied is tot en met het bolwerk en de daarachter liggende gracht vervuild.
Aan de Sjaardemastraat stond tot halverwege de vorige eeuw een fabriek die ‘stadsgas’ produceerde uit steenkool. Een deel van de fabriek is allang afgebroken; op die plaats ligt nu een parkeerterrein dat in de plannen ook bebouwd zal worden. Het hoofdgebouw van de vroegere fabriek is eigendom van de Franeker ondernemersfamilie Bijlsma; daar is nu een Plus-supermarkt in gevestigd. In het pand ernaast was tot vorig jaar het postkantoor gevestigd.
Voor de locatie van Burggraaff, direct naast het Sjűkelân waar de jaarlijkse PC-kaatspartij wordt gespeeld, werden eind jaren tachtig al ingrijpende plannen gemaakt; er zou een hoog appartementengebouw moeten komen. Deze ‘Sjűkelânflat’ stuitte op groot verzet van de bevolking, aangevoerd door de vereniging Vrienden van de stad Franeker. De huidige plannen zijn volgens de ontwikkelaars wel positief ontvangen door zowel deze ‘vriendenvereniging’ als door monumentenzorg, welstand en de gemeentelijke stedenbouwkundige.
Het complex zou twee winkels moeten huisvesten: een ‘hoogwaardige’ supermarkt en een voordelige discount. Volgens wethouder Miedema betekent dit dat er naast de huidige Plus-supermarkt waarschijnlijk een vestiging van de Aldi komt.
Volgens de projectontwikkelaars hangen de levenskansen van het plan geheel af van het gemeentelijk detailhandelbeleid. Tot nu toe wil de gemeente alle winkels, ook supermarkten, concentreren in de binnenstad, binnen de bolwerken. Dat beleid wordt bevestigd in de ontwikkelingsvisie voor de jaren 2005 - 2015, waarover de raadscommissie gisteren sprak. Ter gelegenheid daarvan kwamen insprekers namens twee ándere supermarkten, C1000 en Lidl, een dringend appčl doen op de raadsleden: zij willen juist verhuizen uit de binnenstad naar een ruimere locatie buiten de bolwerken. Maar als de gemeente dat toestaat, trekken Van Wijnen en Vigro hun plannen in.
De C1000 en de Lidl zitten nu op steenworp afstand van de Plus, aan de Voorstraat (Lidl) en in het Ockingahiem (C1000). Beide hebben ze dringend behoefte aan meer vierkante meters, beide hebben ze grote problemen met het laden en lossen en beide hebben te weinig parkeerplaatsen. Volgens de woordvoerders van beide supermarkten rijden steeds meer Franekers voor de ‘grote boodschappen’ naar Harlingen, waar ze op ruime parkeerterreinen bij grote, nieuwe supermarkten de auto kunnen neerzetten.
Een plek waar de supermarkten graag zouden neerstrijken, is de locatie aan de rondweg (Burgemeester Dijkstraweg) waar nu de sociale werkplaats van Empatec gevestigd is. Naar verluidt is deze grond inmiddels aangekocht door een ondernemer die ook in Harlingen twee supermarkten bezit.
De gemeenteraad reageerde gisteren zeer verdeeld op de vraag of supermarkten gedwongen moeten worden binnen de bolwerken te blijven. CDA en PvdA vinden van wel, ChristenUnie en VVD van niet, en de fracties GemeenteBelangen en FNP zijn intern verdeeld.
Omdat de raad er gisteravond geen uitspraak over durfde te doen, zal het college de komende tijd onderzoek doen naar de kansen en risico’s van een ruimer vestigingsbeleid voor supermarkten.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Een heel goed plan voor franeker onze stad word steeds mooier vergeleken met
een aantal jaren geleden. Het zou alleen wel goed voor de stad zijn als we
in de binnenstad een meer gevarieerde aanbod zouden krijgen van winkels nu
gaat van de weerd weg misschien een kans voor Lodewijk om de hele voorstraat
van kleding te voorzien. ik weet zeker dat heel veel mannen niet voor hun
lol de binnenstad in gaan alleen al vanwege die overvloed van kleding
winkels in de binnenstad. Waar vind je nu een halfordswinkel niet in
franeker of een automateriale winkel wel zo intersant voor de mannen. met
vriendelijke groeten r.huisman

r.huisman, franeker - maandag, 20 juni 2005


regio
Familieberichten
Advertenties