Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 12 september 2005

Fries trio geeft beetje kleur aan Westergeest
Westergeest - Germ van der Burg pakte in Westergeest zijn zevende overwinning van deze zomer. Voor de fietser uit Folsgare betekende het een record aantal overwinningen in n seizoen. Met Dokkumer Sierk-Jan de Haan en Jord Veslinga uit Makkum gaf Van der Burg in ieder geval nog een beetje kleur aan een saaie Acht van Westergeest.
BRAM BURUMA
Een optelsom van 45 renners op papier, 21 wegblijvers en acht bijschrijvers maakte duidelijk dat in Westergeest slechts 32 man aan het vertrek stonden. Voor een plaatselijke organisatie die deze wedstrijd drie jaar geleden nieuw leven in blies, niet echt motiverend natuurlijk, omdat een wedstrijd op het 1300 meter lange parcours zeker het dubbele aantal renners verdient. Het resultaat was nu dat iedereen en alles vanuit het vertrek de ogen richtte op een handjevol Friese toppers.
Opvallend was het dat Germ van der Burg zelfs geplaagd door rugklachten met ogenschijnlijk haast speels gemak onderweg een paar honderd euro bijeen sprokkelde door gewoon steeds als eerste zijn voorwiel over de streep te drukken om een greep uit de pot met sprintpremies te doen en puntjes voor de lucratieve leidersprijs te verzamelen. Het verbaasde Van der Burg in ieder geval zelf ook dat de concurrentie niet harder wilde, kon of durfde te fietsen.,,Ik begryp der neat fan dat dy mannen dan net oanfalle, mar dit makket it fytsen foar my sa wol ta in oantreklike hobby, glunderde Van der Burg na afloop. ,,Dat jild makket in wedstryd moai, mar winne bliuwt foar my fansels it belangrykste.
Daarom trok Van der Burg halverwege de koers na al weer een premiesprint toch maar eens een keer flink door en de enige die op dat moment nog kon volgen, was Jord Veslinga uit Makkum. De renner in het shirt van Leeuwarder wielervereniging De Friesche Leeuw reed ronden lang op zijn tandvlees, maar moed leverde hem wel zijn eerste podiumplaats op.
De enige die zich ook nog even met de wedstrijd bemoeide, was Sierk-Jan de Haan. Op indrukwekkende wijze reed de 24-jarige Dokkumer de kloof van een halve minuut naar de beide koplopers dicht en zorgde er voor dat verder ook niemand ook nog maar in de buurt kon komen. De Haan zag zijn inspanningen dicht bij huis zelf als een mooie training en was tevreden met de tweede prijs.
,,Ik hie moarns earst ek al in pear oeren traind en it is boppedat gjin skande as je it yn e sprint ferlieze fan Germ, zei De Haan. Tegelijk werd duidelijk dat de ambities van de renner in het shirt van het B&E Cycling Team, die vooral in het Zuiden van Nederland en Belgi koerst, veel verder reiken. ,,Ik haw kommende wiken noch in oantal belangrike wedstriden. Ik haw dit jier de oerstap nei dizze ploech goed makke en krij takommend jier yn dit team de kns om my echt sjen te litten.
Voor Sierk-Jan de Haan betekent het dat hij nadat hij dit jaar zijn studie aan de pabo afrondde, zich het volgend seizoen op professionele wijze op de sport wil richten. Komende winter krijgt hij daarvoor eerst bij bondscoach Peter Pieters op de wielerbaan mogelijkheden om verder aan de snelheid te werken en volgende zomer wil de Dokkumer echt zien hoe ver hij kan komen in deze sport. Liefst wil hij de overstap maken naar de professionals. ,,Myn lders steane der hielendal efter dat ik takommend jier alles op it hurdfytsen set. Ik haw no myn oplieding fmakke en kin dr nei it fytsen altyd noch wol mei oan e slach.

Veslinga

Jord Veslinga mocht in Westergeest voor het eerst het erepodium beklimmen. De 19-jarige hbo-student stond er zelf nog het meest versteld van dat hij met twee Friese toppers vooruit kon blijven. ,,Dat ik earst al mei Germ foart ried, dat motivearre my hiel bot. Ik haw it in pear kear ferskriklik dreech hn, mar ik koe der hieltyd noch by bliuwe, zei Veslinga, die als enige verklaring voor zijn verrassende optreden kon bedenken dat hij een paar weken vakantie had gehad en met een ontspannen gevoel aan de wedstrijd begon.
De Makkumer moest het meeste kopwerk overlaten aan zijn beide medevluchters. Toch was zijn gezelschap in de kopgroep op het beslissende moment belangrijk geweest, zei winnaar Germ van der Burg. ,,Der wienen yn it peloton mar in pear toppers en dat makket it dan wol hiel lestich om fuort te kommen. Je hawwe inoar dan nedich om troch te gean, want allinnich is it hiel dreech om fuort te bliuwen, zei Van der Burg, die wist dat achter zijn rug trainingsmaat Sierd Steigenga iedereen tot de orde riep die ook maar heel even de neiging had om iets te ondernemen om dichterbij te komen. Of daar al uit opgemaakt kon worden dat beide renners volgend seizoen ook in een zelfde shirt rijden, dt wilde Van der Burg nog niet bevestigen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties