Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 12 september 2005

Eerste thuisnederlaag Heerenveen
Heracles wordt nachtmerrie voor Verbeek

Heerenveen – Heracles Almelo vormde een mooie opstap voor Gertjan Verbeek als beginnend oefenmeester. De hernieuwde kennismaking met de promovendus, ditmaal als trainer van SC Heerenveen, was minder mooi. Sterker nog, Heracles werd zaterdagavond als opwarmertje voor het UEFA Cupduel tegen Banik Ostrava een nachtmerrie voor de Friese oefenmeester. Nul punten en een hoop stof tot nadenken.

BERT KALTEREN
Verliezen in een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag kan nog. Zeker als daar een complete offday aan ten grondslag ligt. Maar een nederlaag in het eigen Abe-Lenstrastadion tegen promovendus Heracles Almelo is uit den boze. Een gebrek aan inzet en wilskracht kon de manschappen van trainer Verbeek niet worden verweten. Wel een gebrek aan spitsvondigheid. Of zoals Nico Jan Hoogma, de Fries in Almelose dienst, het verwoordde: ,,Heerenveen heeft veel kwaliteit, maar doet daar te weinig mee.’’

Heerenveen – Heracles 1-2

Heerenveen wilde zaterdagavond voor eigen publiek wat recht zetten na het echec in Den Haag. De Friezen liepen daarbij in hun enthousiasme zichzelf bijkans voorbij. Het beste voorbeeld daarvoor was de als basisspeler debuterende Abdelkarim Kissi. De Marokkaanse mannetjesputter ging bij de eerste de beste actie zo doldriest en onbezonnen het duel aan met Rudy Jansen, dat de debutant zich na veertig minuten moest laten vervangen. ,,Een domme actie, maar ik wilde te graag’’, zei Kissi.
Hij had meer last van zijn enkel dan van de nederlaag en lijkt donderdag in Ostrava niet van de partij te kunnen zijn. ,,Het is even afwachten hoe het morgen (vandaag, BK) is, maar het voelt niet goed’’, zei Kissi. Hij begon goed, maar moest zich noodgedwongen laten vervangen. ,,Het is als trainer vervelend om gedwongen te worden te moeten wisselen. Bovendien is Hjalte Bo Norregaard een heel ander type speler’’, vond Verbeek.
Heerenveen gaf gelijk vanaf het begin vol gas en zette Heracles Almelo vast op eigen helft. De Friezen lieten de bal in een hoog tempo rondgaan, maar slaagden er niet in de gasten in verlegenheid te brengen. ,,De bezetting voor de goal liet te wensen over’’, vond Verbeek. Maar er schortte meer aan. Heracles verdedigde heel compact. Een spelstijl die misschien niet de schoonheidsprijs verdient, maar wel heel reëel is. Heerenveen wist daar echter geen raad mee en de eindpass was veel te onnauwkeurig.
,,We hadden wel een overwicht, maar creëerden geen kansen. Dat was het probleem’’, zei Michel Breuer. ,,Het was wat fantasieloos’’, vond aanvoerder Petter Hansson. ,,Je moet dan blijven zoeken, maar dat zijn we vergeten’’, aldus Bruggink. Het was veelzeggend dat de ploeg van Peter Bosz, die nagenoeg de gehele eerste helft met de rug tegen de muur stond, op slag van rust de beste kans kreeg. Thijs Sluijter gaf gelegenheidslinksback Danijel Pranjic het nakijken, maar Marc Höcher kon de tot dan werkloze doelman Boy Waterman niet verontrusten.
Dat veranderde na rust toen Heracles bij balbezit ook ging voetballen. Heerenveen raakte met Paul Bosvelt, Arnold Bruggink en Norregaard de controle op het middenveld kwijt. Dat resulteerde al binnen twee minuten in de openingstreffer. Pranjic stond opnieuw te voorlijk, waardoor Höcher vrije doorgang kreeg. Zijn voorzet werd door Kwame Quansah ingekopt, 0-1. Vanaf dat moment waren de Friezen de kluts volledig kwijt. Heerenveen zocht haar toevlucht tot de lange bal, maar de Almelose defensie onder aanvoering van Hoogma bleef fier overeind.
De oud-Drachtster en geboren Heerenvener zong voor de wedstrijd als enige Fries op het veld het Frysk folksliet uit volle borst mee en bleef vervolgens het eerste half uur na de pauze fluitend overeind. Ook al omdat Heerenveen al snel in de tweede helft Georgios Samaras kwijtraakte, nadat hij een knietje in zijn bovenbeen had gehad. ,,Maar dat is niet zorgwekkend met het oog op donderdag’’, sprak clubarts Tjitte Wiersma.
Het laatste kwartier ging Heerenveen va banque spelen en werd Heracles weer teruggedrongen. Dat leverde ook de gelijkmaker op van Klaas Jan Huntelaar, die vanaf de stip scoorde na een handsbal van middenvelder Rob Maas. Scheidsrechter René Temmink verzuimde echter hem rood te geven. ,,Hij had gezien dat het een handsbal was, maar niet wie het gedaan had’’, legde Hoogma uit. De thuisclub ging vervolgens op jacht naar meer. ,,We wilden winnen. Aan een gelijkspel heb je ook niks. Maar dit is wel heel zuur’’, vond ook Breuer.
Daar waar Heerenveen heel wilskrachtig op jacht ging naar meer, kreeg de ploeg net als in Den Haag in blessuretijd het deksel op de neus. Uit een voorzet van Höcher kopte invaller Gert Jan Tamerus de bal achter de te ver voor zijn doel staande Waterman, 1-2. ,,We hebben een uur lang redelijk gevoetbald vanuit de organisatie. Maar op de zege van Heracles valt niets af te dingen. Ze hebben het zelf afgedwongen”, zei Verbeek.
Dat vond ook Hoogma die in Herenveen zijn 499ste wedstrijd in het betaald voetbal speelde. ,,Het harde werken is weer beloond. Na de 1-1 moesten we wel naar adem happen, maar we hebben het gered. We blijven heel bescheiden en weten onze plaats. Het doel is 37 punten halen. Dat moet genoeg zijn voor handhaving.’’ Met tien punten uit vier duels heeft Heracles al zes punten meer dan Heerenveen. ,,Vier uit vier is gewoon te weinig voor ons’’, vond Breuer. ,,Dit is een onverwachte tik die wel even doordreunt’’, zei Bruggink.
SC Heerenveen - Heracles Almelo 1-2 (0-0). 47. Quansah 0-1, 80. Huntelaar 1-1 (strafschop), 90. Tamerus 1-2. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 20.500. Gele kaart: Bosvelt (Heerenveen), Reekers, Jansen (Heracles Almelo).
SC Heerenveen: Waterman; Bakkati (76. Seip), Hansson, Breuer en Pranjic; Bosvelt, Bruggink en Kissi (40. Norregard); Yildirim, Huntelaar en Samaras (57. Derveld).
Heracles Almelo: Pieckenhagen; Jansen, Hoogma, Reekers en Klavan; De Vries, Maas en Hellings; Höcher (90. Smit), Quansah (54. Tamerus) en Sluijter (72. Calinkov).

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties