Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Bijschriftwoensdag, 16 november 2005

Wie nakomt gaat voorop
Er wordt wat afgeroemd in de dagen van de profeet Jeremia!
Jeremia 9:20-26
ĎWie roemen wil, roeme hierin, dat hij verstand heeft en Mij kentí
Jeremia 9:24
Er wordt wat afgeroemd in de dagen van de profeet Jeremia! Het volk is zo wijs, het volk is zo sterk, het volk is zo rijkÖ. Als je alle verhalen zou moeten geloven, dan zou IsraŽl het beste volk ter wereld zijn!
In de naam van God prikt de profeet met uitgestoken vinger de ballon van IsraŽls hoogmoed door. Ontrouw en onrecht, leugen en bedrog, dat is schering en inslag in de straten van Jeruzalem.
Er is geen enkele reden tot zelfgenoegzaamheid en tevredenheid. Integendeel: IsraŽl zou zich moeten schamen! In die situatie klinkt het advies: ĎWie roemen wil, roeme hierin, dat hij verstand heeft en Mij kentí. Met andere woorden: houd nu maar op met zo te pochen, houd nu maar op je op de borst te kloppen; zorg er maar voor dat je Mij kent, de levende God, werkelijk kent!
Het is met ons niet anders dan met het volk IsraŽl. Ook wij scheppen graag behoorlijk op, over het geld dat wij bijeenbrengen voor de zending, over onze aandacht voor het werelddiakonaat, over zoveel kerkgangers, veel meer nog dan in menige andere gemeente. En intussen gaan we voorbij aan het onrecht in onze eigen samenleving, aan de ontrouw in ons eigen hart.
Het lijkt allemaal zo mooi, die kerkelijke buitenkant. Maar is de binnenkant niet door-en-door verrot? Als je nu werkelijk opscheppen wilt, zorg er dan maar voor dat je inzicht krijgt in Gods diepste bedoelingen met zijn kerk en met zijn wereld. Niet of je wel gedoopt bent, maar of je werkelijk als een gedoopte lťťft - daar gaat het om.
Vergeef ons, o God, dat ook wij soms zo hoogmoedig zijn en onszelf voorop stellen. Maak ons ootmoedig en nederig van hart en leer ons om U te kennen, zoals U bent: goedertieren en rechtvaardig.
A.F. Troost
Uit: ĎHier is mijn handí, Boekencentrum, Zoetermeer

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties