Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportwoensdag, 16 november 2005

Harjan van Dam fietst tijdrit van zijn leven
ROB DE JONG
Leeuwarden - Hij is wieleramateur en zet nu de koers naar zijn hand bij Cambuur Leeuwarden. Harjan van Dam, geboren in 1966 in Hoogeveen, doet nogal aan zelfontplooiing. Twee titels torst hij, (drs. en master of science in de bedrijfskunde) en kortgeleden werd de directeur bij BV Sport in Leeuwarden aangesteld als interim-directeur bij het tobbende Cambuur en ziet hij de nieuwe voorzitter Pier van der Sluis opstappen als de financiële problemen veel groter zijn dan aanvankelijk gedacht.
Het leidt ertoe dat Van Dam zich als interim-voorzitter moet opwerpen als de redder in nood. Hij haalt en passant Gerard van der Berg en Fred van Gelderen binnen als secondanten. Het wordt de tijdrit van hun leven. Tezamen voert het trio een gevecht op leven en dood om voor Leeuwarden betaald voetbal veilig te stellen: ‘Ieder met zijn eigen kwaliteiten en betrokkenheid’, schets Van Dam de werkzaamheden van het trio, dat momenteel bestuurlijk de touwtjes in handen heeft.
Nog niet zo lang geleden was Van Dam een prominent coureur bij de Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NWVG) en schreef ongeveer twintig overwinningen op zijn palmares. Zijn verschijning oogt nog altijd als die gespierde spijker op de racefiets. Van Dam mag dan tegen de veertig lopen en als bedrijfskundige nauwelijks meer de pendalen ranselen, hij lijkt geen grammetje aangekomen. Het wielertricot is alleen vervangen door een maatpak.
Toch fiets hij nog regelmatig en heeft een licentie als amateur A. Zijn gedrevenheid blijkt uit de opmerking: ,,Ik ben niet iemand die achteraan wil fietsen, er moet voor mij wat te halen zijn.’’ Vandaar de strijd tegen de klok bij Cambuur. Hij haalt de meet, dat hoopt Van Dam in ieder geval.
Hoe kwam hij bij Cambuur terecht? ,,Ik ben al twee jaar werkzaam bij de BV Sport, een verzelfstandigde gemeentelijke dienst. We doen daar leuke dingen en dat valt op waarschijnlijk. Bij de BV Sport is de afgetreden Pier van der Sluis één van de commissarissen. Hij vroeg mij aanvankelijk alleen een quick scan te maken, maar een week later ging hij nog verder: ik moest maar directeur worden om de problemen te lijf te gaan. Van der Sluis gaf echter de pijp aan Maarten, evenals de toenmalige raad van toezicht, waarna ik als interim-voorzitter ben aangesteld. Ik kan het echter niet alleen, daarom heb ik Van der Berg en Van Gelderen gevraagd ook zitting te nemen in dat interim-bestuur’’, verklaart Van Dam zijn intrede in de voetbaljungle.
Als het goed is heeft Van Dam voordat het seizoen 2006-2007 begint zijn klus in Leeuwarden geklaard en is Cambuur een structureel een goed georganiseerde bvo. Bloed, zweet en misschien wel tranen zal dat kosten. Of niet? ,,Ik ben na het maken van de quick scan nu druk bezig gesprekken voor te bereiden met de zogenoemde stakeholders van de club. Als alles in kaart is gebracht en er gesprekken hebben plaatsgevonden, ga ik een plan van aanpak schrijven dat moet dienen als blauwdruk voor de komende jaren. Het is echter kort dag.’’
Cambuur moet zes euroton ophoesten om in ieder geval het lopende seizoen af te maken. Acties zijn door vrijwilligers, sponsors en liefhebbers op touw gezet. Hoeveel voortgang is er? ,,Nog te weinig, veel zit in de voorbereidende fase. Toch moet er eind deze maand een plan van aanpak liggen. En er moet geld op het kleed komen’’, licht Van Dam zijn missie toe. Drie acties zagen tot nu toe het licht: Fanshop-artikelen zullen met 20 procent korting worden verkocht. Maandag begon de belactie van de supporters. De sponsors starten vandaag vanuit het FEC een belactie. Voor duizend euro twee stoelen op de comfort gallery en misschien pakt de winnaar van de verloting de vakantiereis van 1000 euro, beschikbaar gesteld door reisbureau Internoord.

Onbevangen

Er gebeurt altijd wel wat bij Cambuur. Kan de wegkapitein deze maand rust in het (voetbal) peloton brengen? ,,Misschien wel. Dat kan ik nu nog niet zeggen. Ik ga er natuurlijk wel voor. Uiteraard weet ik van de bestuurlijke perikelen, maar het hindert mij niet in mijn functioneren. Misschien is het wel goed dat ik het Cambuur-verleden niet zo goed ken. Ik kan er onbevangen tegenaan gaan. Ik bekijk het puur zakelijk. Ik heb voor iedereen respect en luister naar iedereen, om vervolgens met mijn eigen rationele analyse te komen. Momenteel praat ik veel met UNO Bedrijfsadviseurs uit Zuidlaren. Een deskundig bureau dat door de KNVB is voorgedragen.’’
Pier van der Sluis begon van Cambuur te houden maar scheidde desalniettemin voortijdig. Ook Van Dam zal een voorbijganger zijn, schat hij in. ,,Ik ken mijn verantwoordelijkheden. Die liggen bij de BV Sport in Leeuwarden. Een bedrijf met veel plannen en leuke ideeën voor de komende jaren. Ik ben eindverantwoordelijke voor pakweg honderd medewerkers en die ga ik niet uit de weg. Ik blijf nog een tijdje en als ons doel is bereikt, poets ik de plaat. Alleen vreet het nu tijd en doe ik werkzaamheden voor de BV Sport tussen de hectiek van alle dag door.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties