Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiowoensdag, 16 november 2005

De voetganger is koning in de heringerichte dorpskern van Stiens
Auto is voortaan slechts te gast
ANNEKE VISSER
Stiens - ,,It is aardich slagge.” De 84-jarige Meindert Molema uit Stiens is best blij met ‘zijn’ nieuwe centrum. Tevreden kijkt hij tijdens een wandelingetje door het dorp om zich heen. ,,It koe minder.”
Het centrum van Stiens werd de afgelopen maanden op de schop genomen. De Langebuorren, de Pieter Jellessingel en de Smelle Bręge kregen een nieuwe fundering en werden bestraat. Al het meubilair op de drie straten en het centrale plein bij het nieuwe winkelcomplex, is vervangen. Zaterdag wordt het nieuwe centrum officieel geopend door burgemeester Ter Keurs.
De voetganger heeft in het heringerichte centrum meer bewegingsruimte. ,,Auto’s zijn voortaan te gast in het centrum”, zegt wethouder Keizer. ,,De voetganger krijgt het primaat.”
De doorgaande weg is versmald en het asfalt op de rijbaan is vervangen door gele steentjes, om het centrum een ‘dorps’ aanzicht te geven. Het voetpad langs de Langebuorren is met blauwe stenen bestraat. De stenen staan symbool voor de Stienservaart, die vroeger doorliep tot in het dorp. Het trottoir en de rijbaan zijn in hoogte gelijk getrokken en op de stoep zijn parkeerhavens aangelegd.
,,Auto’s mogen als het ware logeren in het voetgangersgebied”, legt projectleider R. Broersma van de gemeente Leeuwarderadeel uit. Hoewel ze naar eigen zeggen veel complimenten van inwoners over de herinrichting heeft ontvangen, moeten veel mensen nog wel wennen aan het idee dat auto’s voortaan op de stoep geparkeerd staan. Volgens inwoner Femke Kruiper is het zelfs gevaarlijk. ,,Kinderen zien het verschil niet meer tussen de weg en de stoep.”
De oude bloembakken, zitmuurtjes en fietsenrekken in het dorp zijn vervangen door moderne bankjes en roestvrijstalen fietsenstallingen met prullenbakken. De straatverlichting is vervangen en de glas- en textielcontainers zijn ondergronds gemaakt. Het centrum oogt daardoor veel ruimer, vindt Broersma. ,,De bloembakken uit de jaren zeventig gaven een rommelige indruk. Het ziet er nu veel luxer uit. Het is niet langer een doorgaande weg met winkels, maar een echt centrum.”
Voor lunchroom Pieter Jelles aan de Langebuorren is een terras aangelegd. Het standbeeld van de Fries, dat eerder voor de zaak stond, is verplaatst naar de overkant van de weg.
De ondernemersvereniging Stiens, die betrokken was bij de herinrichting, is gelukkig met het resultaat. ,,Stiens heeft nu een veel betere uitstraling”, zegt voorzitter J. Baltjes. De opening belooft volgens hem een waar spektakel te worden. Wat er precies op het programma staat, wil hij nog niet zeggen. ,,Sinterklaas is er ook bij betrokken. Het wordt spectaculair.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties