Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiowoensdag, 16 november 2005

Voor het eerst tussen de burgers
Militairen oefenen midden in de dorpen
Leeuwarden – Zeshonderd militairen zullen volgende week van maandag tot en met vrijdag oefenen in de ‘gewone’ maatschappij. De militairen moeten in de bataljonsoefening Northern Titan, die zich voor het grootste deel in Fryslân afspeelt, een denkbeeldig referendum mogelijk maken.
Het is volgens woordvoerster I. de Windt van Defensie voor het eerst dat de Koninklijke Landmacht in Fryslân op zo’n grote schaal tussen de burgers oefent. Meestal gebruikt de landmacht daarvoor de oefendorpen Marnehuizen en Oostdorp of dorpen in het buitenland.
In Fryslân wordt op negen locaties geoefend: in Achtkarspelen, Bakkeveen, Harich, Harlingen, Heerenveen, IJlst, Leeuwarden, Mirns en Wolvega. Per locatie worden zo’n dertig militairen met ongeveer tien voertuigen ingezet. Vooral op woensdag, donderdag en vrijdag zal de oefening zichtbaar zijn. De oefening, die ook delen van Groningen, Noord-Holland en de Kop van Overijssel bestrijkt, wordt aangestuurd vanuit Vliegbasis Leeuwarden.
Volgens het scenario van de oefening proberen verschillende politieke stromingen elkaar te dwarsbomen bij een referendum, zonder daarbij tot grof geweld over te gaan. Er zullen incidenten worden opgevoerd die de militairen ook kunnen tegenkomen bij missies. Het nieuwste bataljon van Defensie – het 101 Communicatie en Informatie Systemen bataljon (CISbat) - moet het referendum mogelijk maken, maar moet ook verbindingen leggen tussen de deelnemers aan de oefening Active Response. In dezelfde week wordt in Groningen en Drenthe namelijk onder die naam geoefend voor calamiteiten in eigen land.
De oefening heeft plaats op civiele locaties omdat crisissituaties en oorlogen zich steeds vaker voordoen in bewoonde gebieden. CISbat is verantwoordelijk voor het opzetten, bedienen en onderhouden van data en telecommunicatie.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties