Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiowoensdag, 16 november 2005

Honderden recreatieve routes als impuls voor toerisme
Routenetwerk in ZW-Fryslân

Sneek - De Zuidwesthoek van Fryslân krijgt er een paar honderd nieuwe recreatieve routes bij. Die tochtjes moeten zorgen voor een opleving van het toerisme. Het samenstellen van de routes – gericht op wandelaars, fietsers, autobestuurders, skeeleraars, ruiters of zeilers - is een van de onderdelen van het project Regio Marketing Zuidwest Fryslân.

Andere onderdelen van dit plan zijn het opzetten van een toerisme-opleiding en het beter vermarkten van streekproducten. Regio Marketing Zuidwest Fryslân presenteerde de plannen gistermiddag op het stadhuis in Sneek. Het project is een initiatief van Stichting Stimulering Zuidwest Fryslân, waarin acht gemeenten in de Zuidwesthoek samenwerken. Met het regiomarketingplan moet de economie in het gebied een impuls krijgen. Meer werkgelegenheid, meer welvaart en meer welzijn, dat is wat de stichting wil.
De werkgroep vrije tijd wil binnen een paar jaar een netwerk van routes uitzetten in de Zuidwesthoek. In eerste instantie komen er twintig verschillende tochten. Langzaam wordt dat aantal uitgebreid naar een paar honderd routes, meldt voorzitter R. de Jong van de werkgroep. Internet speelt in het verhaal een centrale rol. Al die routes zijn straks in een handomdraai te downloaden en uit te printen. Het is de bedoeling dat het bedrijfsleven inspeelt op de routes en ook een financiële bijdrage levert. Volgens De Jong is het uitgedachte routesysteem uniek in ons land. Voor het uitzetten van de routes wordt samengewerkt met de VVV’s in het gebied.
Het beter vermarkten van de streekproducten, zoals Makkumer aardewerk, Molkwarder koeke en de Hindelooper schilderskunst, is een van de peilers van de werkgroep werken. De werkgroep heeft studenten van de landbouwuniversiteit in Wageningen gevraagd onderzoek te doen naar relatie tussen regiomarketing en streekproducten. De werkgroep denkt dat een betere samenwerking van de producenten van streekproducten een voorwaarde is voor het welslagen van het project.
De werkgroep wil een beter beeld krijgen van de uitbreidingsmogelijkheden van bedrijvigheid in het gebied. Ze ziet mogelijkheden in het uitbreiden van kleinschalige duurzame bedrijfsterreinen. De Zuidwesthoek telt 575 hectare bedrijventerrein.
Een goede samenwerking met het onderwijs wordt door het bedrijfsleven als belangrijk ervaren. De behoeftes van bedrijfsleven en onderwijs kunnen beter op elkaar worden afgestemd. Zo heeft het Regionaal Onderwijs Centrum Friese Poort aangegeven dat er in de Zuidwesthoek behoefte is aan een opleiding toerisme, aldus mevrouw B. Salverda, hoofd van de afdeling onderwijs van de gemeente Sneek. Zij is lid van de werkgroep studeren. De werkgroep bepleit een betere samenwerking tussen de verschillende onderwijsinstellingen.
Voor de uitvoering van het project is 850.000 euro beschikbaar. Dit geld is afkomstig van de provincie Fryslân, het ministerie van Economische Zaken en de acht betrokken gemeenten. Het gaat hier om Sneek, Wymbritseradiel, Skarsterlân, Gaasterlân-Sleat, Lemsterlân, Nijefurd, Wűnseradiel en Bolsward. In het gebied wonen 120.000 mensen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties