Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiomaandag, 21 november 2005

Einde aan pijnlijke geschiedenis Oosterzee
Oosterzee – Aan een pijnlijke periode voor Oosterzee, aan de zuidkant van het Tjeukemeer, is zaterdagmiddag een einde gekomen. De ‘rotte plek in het dorp’, het braakliggend terrein waar ooit de zuivelfabriek stond, wordt twaalf jaar na het sluiten van de fabriek eindelijk bebouwd.
Al die tijd kon het onkruid welig tieren op de vervuilde grond in het hart van het dorp. Vijf jaar lang moesten de mensen zelfs aankijken tegen een half gesloopte fabriek. De vorige eigenaar van het gebied kon nooit overeenstemming bereiken met de gemeente over de invulling van het terrein. ,,De man wilde er gewoon geld aan verdienen, maar dat bleek lastig. Het gebied moest behoorlijk gesaneerd worden”, vertelt Harry Brinksma. Hij is voorzitter van Plaatselijk Belang.
Brinksma: ,,Toen de fabriek dicht ging, bestond de vrees dat Oosterzee zou verworden tot een spookdorp. In de loop van de jaren hadden bijna alle bedrijven het dorp verlaten. En daarmee de mensen. Waar hun werk was, gingen zij. Het tij is gelukkig wat gekeerd.”
Arnold Homma woont aan het Sluispad en kijkt al twintig jaar uit op het gebied dat nu eindelijk wordt aangepakt. ,,Deze geschiedenis heeft het dorp veel schade berokkend. Oosterzee heeft tien jaar lang niet kunnen profiteren van de toeristische ontwikkeling. Het is te hopen dat die schade snel wordt ingehaald.”
Dat lijkt er wel op. H2O Events uit Delfstrahuizen is al een tijdje bezig de grond te verwerven om een groot recreatieplan in het dorp te verwezenlijken. In het gebied ten oosten van de voetbalvelden moet onder meer een zalencentrum, een jachthaven, een restaurant en trekkershutten komen. Klaas van den Belt van ingenieursbureau Boiten die het ontwerp voor H2O maakt, zegt dat er nog niets definitief is. ,,We zijn nog steeds bezig grond te kopen.”
Volgens een woordvoerder van de Windgroep begint het bouwbedrijf in december met het bouwrijp maken van de grond. In april wordt gestart met de bouw van veertig woningen. Ook wordt de Gieterse Vaart in ere hersteld. ,,Maar daar kun je helaas niet meer doorheen varen als vroeger. Het wordt kijkwater”, weet Blom, de bewoner van het Sluispad.
De voorgenomen bouw (én ook het vieren van het honderdjarig bestaan van de vereniging Plaatselijk Belang Oosterzee) was voor de 75-jarige Hans van de Berg uit Lemmer reden terug te keren in zijn geboortedorp. ,,Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, hč. Maar dit doet me nog steeds pijn hoor, dit gat. De zuivelfabriek kende ik van binnen en buiten. Mijn vader was er onderdirecteur en mijn schoonvader was er tweede kaasmaker. Maar goed. Zo is het nu.’’
,, En ja die pijp staat er nog. Maar zie je wat ze daar aan hebben gehangen? Schotels en antennes. Daarvoor was dat ding er niet. Haal ’em dan maar weg.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties