Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportmaandag, 21 november 2005

Cambuur pakt broodnodige overwinning

Leeuwarden - De ontlading na afloop van de wedstrijd was vrijdag gigantisch. Cambuur Leeuwarden versloeg Eindhoven in de slotfase en vierde de overwinning alsof er een titel behaald was. ,,Dit hadden we broodnodig. Voor ons en voor de club”, zei speler Rick Hooijboer. ,,Deze is voor iedereen die zich met hart en ziel inzet voor Cambuur.”

JOHAN VELLINGA
Eindelijk weer eens een overwinning in eigen huis dus. Na een week waarin sponsors al 130.000 euro bijeen belden om de club uit de directe zorgen te helpen, waren de punten een extra steuntje in de rug. Het was invaller Rene van der Weij die in de slotfase de ban brak voor de Leeuwarders. Hij kon simpel scoren uit de rebound nadat Eindhoven-doelman Jurgen Hendriks een voorzet van Rene van Rijswijk slecht weg bokste.

Cambuur – Eindhoven 1-0

Lang leek de wedstrijd weer op een gelijkspel af te stevenen. Weer, want tot nu toe won Cambuur slechts een keer thuis en speelde het zes keer gelijk. Alleen de eerste competitiewedstrijd tegen Excelsior ging verloren. ,,Op zich was het weer hetzelfde beeld”, zei trainer Roy Wesseling. ,,We waren op zich de betere ploeg, alleen dit keer konden we de goal wel maken. Je ziet dat we het wel kunnen als we maar op zoek gaan naar dit soort momenten.”
Van Rijswijk speelde een belangrijke rol daarin. De routinier kan als rechtsbuiten dit seizoen geen potten breken waar Wesseling juist van de ervaren spelers veel verwacht. Tegen Eindhoven zorgde hij met voorzetten voor het nodige gevaar waar uiteindelijk uit gescoord werd. ,,We zijn veel met hem bezig geweest om niet te dribbelen, maar die bal direct voor de goal te passen. Dat was onze kracht vandaag. Als Houwing (Thijs, JV) in vorm was geweest hadden we hem al eerder gemaakt.”
Cambuur begon gisteravond redelijk. Een afstandsschot van Bovar Karim leek na drie minuten de opmaat voor meer. De Leeuwarders speelden beter en na 23 minuten had Van Rijswijk uit een voorzet van Arnold Herder moeten scoren. De voorzet was op maat, maar de aanvaller kopte in riante positie naast. Twee minuten later kopte Houwing bijna raak en was het Yoann de Boer die op de lijn redding kon brengen. Daarna zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk peil. Weinig lukte nog bij Cambuur.
Na rust zette Cambuur opnieuw druk en kwamen er wederom kansen. Houwing had een scherpe voorzet van Van Rijswijk voor het intikken. Hendriks redde knap. Een vrije trap van Koen Brack, die een sterke wedstrijd speelde, ging net naast en Van Rijswijk schoot nog uit een moeilijke hoek naast. Toch was het net als in de eerste helft alsof het met de Leeuwarders na een sterke eerste fase niet meer wilde lukken. De wil was er wel, maar opnieuw lukte er weinig. Ook opportunistisch spelen van achteruit met de lange bal leek weinig soulaas te bieden, tot de 88ste minuut.
De overwinning was zeker verdiend, al kwam die dus moeizaam tot stand. Zelf kwamen de Leeuwarders geen enkele keer in de problemen. ,,Alleen een schotje van buiten de zestien”, had Wesseling gezien. Dat was pas na de 1-0. ,,Het staat wel achterin. En wij slaagden er redelijk in hachelijke situaties te creëren voor de goal. Toch was ik wel bang dat het de tiende remise dit seizoen zou worden. Gelukkig hadden we een mooie wissel. Dit was verdiend en nodig.”
Ook Hooijboer had een groot aandeel in de overwinning. Na lang blessureleed kon hij voor het eerst dit seizoen in de basis starten. ,,Rammen, rossen en sleuren, dat is mijn taak.” Hij ging voorop in de strijd en liep de gaatjes dicht waardoor de verdediging van Cambuur nooit in de problemen kwam. ,,We scoren moeilijk, maar er was genoeg strijd vandaag. Uiteindelijk scoren we uit een halve kans, maar hij moest toch eens een keer vallen. We hebben redelijk gespeeld. Iedereen verdient een compliment. Hier gaan we even lekker van genieten.”
Hooijboer kan eigenlijk nog geen wedstrijd uitspelen, maar piekerde er niet over om zich te laten wisselen. ,,Wesseling vroeg me nog, maar ik wilde er niet uit. Ik ram gewoon door, krijg de pleuris. Ik bleef erin geloven, al zat het er wel in dat zij op het laatst een goal uit het niets maken. Gelukkig wonnen we. Ik zei nog tegen de scheidsrechter: ‘affluiten nou, we hebben dit nodig’. Dat het een beetje sneaky is weet volgende week niemand meer.”
Cambuur Leeuwarden - Eindhoven 1-0 (0-0). 88. Van der Weij 0-1. Scheidsrechter: Bas de Groot. Gele kaart: De Roover (Eindhoven). Toeschouwers: 2960.
Cambuur Leeuwarden: Van der Vlag, Nijssen, De Wagt, Brack, Pique, Hooijboer, Hofman, Herder, Van Rijswijk, Houwing (68. Holwijn), Karim (82. Van der Weij).
Eindhoven: Hendriks, De Roover, Van de Besselaar, Smits, Tahapary, Laponder, De Langenberg (77. Van de Kerkhof), De Boer, Bakkal, Leerdam, Stojanovic.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties