Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Dossiermaandag, 21 november 2005

Van de bal en de pegels
WIM SCHUURMAN
Het buitenste buitenbos van programmamakend Nederland is geen plek om te verdwalen. Idols, lieve Patty, en slapen met de Bauers is slechts een vluchtige greep uit dit pretentieloze schimmenrijk en opnieuw heeft een spook er wortel geschoten, de bal en de liefde. De bal en de pegels zou de lading beter dekken, want in een stief halfuurtje mogen we een kijkje nemen in het buitenlandse leven van onze door goudkoorts verblinde profvoetballers.
Zo leven niet ver van onze grens ‘Traumpaar’ Van der Vaart en Sylvie Meis, en die gaan lekker zeg! De ‘BundesBeckhams’ zijn inmiddels larger than live in de Duitse havenstad, maar dankzij de bal en de liefde weten we inmiddels dat het niet allemaal goud is wat er blinkt. ,,De garderobekast bijvoorbeeld, die kon écht niet meer’’, giechelt Meis en verbazing, afgrijzen en horror strijden om een plaatsje op haar lieflijke gezichtje. Gelukkig bood een belendende hotelkamer soelaas en hangen al haar elfenjurkjes weer prachtig naast elkaar.
Van Hamburg naar het Italiaanse Foggia waar Brian Roy zoontje Quentin nog eenmaal meeneemt naar het stadion waar hij ooit triomfen heeft gevierd. ,,Weet jij wel hoeveel doelpunten pappa hier gescoord heeft?’’ Quentin kijkt verlegen naar beneden en draait met zijn hiel kievitsnestjes in het toch al belabberde veld. Als pappa eenmaal over zijn doelpunten begint is de monoloog lang en het lontje kort, en nu sinterklaas voor de deur staat is een gepast stilzwijgen de meest winstgevende optie. ,,En weet jij wel dat dit héél veel is voor een spits op deze positie?’’ Quentin zwijgt andermaal, de actionpowerman is bijna binnen handbereik.
Maar de koning aller goudzoekers is ongetwijfeld Ronald de Boer. Gekleed in korte kakibroek met diepe steekzakken heet hij ons hoogstpersoonlijk welkom en opent hij zijn venster voor voyeuristisch Nederland. Met een nasaal ‘welkom in Qatar’ tilt likkepot ons even uit onze duplexwoningen, en gidst ons door zijn knibbel-knabbel-huisje van melk en honing.
Het is ramadan in het snikhete oliestaatje maar in huize De Boer wordt een innovatieve draai aan de vastenmaand gegeven. Geen feest zonder gebak moet Ronald gedacht hebben en op het aanrecht torenen zowel een appel-kruimel- als een Zwitserse roomtaart. Hij is immers niet naar deze plek gekomen om zich het brood uit de mond te sparen, en het thuisfront zal weten dat het niet slechts zandgebak is wat hier de klok slaat. De keuken blijkt overigens niet het domein te zijn waar Ronald met grote regelmaat kipfilets op een bedje van prei in elkaar staat te flansen. Onwennig wordt een laatje geopend om deze vervolgens weer voorzichtig terug te duwen. De Boer lijkt in een showroom van Brugman keukens te zijn beland waar hij opzichtig de prijs-kwaliteitverhouding toetst.
En wat doet een voetballer overdag in een land waar het kwik zelden beneden de veertig graden zakt? Hij haalt zijn dochters van school. En dan wordt duidelijk dat de frons van oom Frank als een storm door de familiegenen raast. Met koppen als oorwurmen nestelen de bakvisjes zich op de achterbank van de rangerover en met een willekeurig gekozen ‘ja schat, natuurlijk schat, of absoluut schat’ probeert pa De Boer het verongelijkte geneuzel van zijn puberende nesten te neutraliseren.
Met een partijtje golf in het vooruitzicht is het leed nog enigszins te dragen. En op een tijdstip waarop zelfs de cactussen hun sapstromen afknijpen graait De Boer in een zak met clubs, geeft de bal een slinger en wandelt weer terug om in eigen zwembad het luie zweet van zich af te spoelen.
Pas als de avond valt in Qatar klokt de man in voor een uurtje voetbal. Even de stramme benen strekken, koud afdouchen, om vervolgens intens tevreden een aromatische waterpijp naar binnen te lurken. Ik wil niet zeggen dat het gras van de buurman altijd groener is, maar in ons burgermansbestaan, geknecht door de baas, gooien wij maar al te graag een steen in de vijver zodat ons eigen spiegelbeeld verdwijnt. Chapeau Ronald de Boer!

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties