Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Dossiermaandag, 21 november 2005

Fabien Barthez: onberekenbaar fenomeen
Leeuwarden - Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Een gezegde dat zeker van toepassing is op de excentrieke Franse doelman Fabien Barthez. De kale doelman, die begin vorig jaar terugkeert bij zijn oude liefde Olympique Marseille, is bekend geworden vanwege zijn kwaliteiten, maar meer nog vanwege zijn soms clowneske optredens onder de lat en zijn uitspattingen binnen en buiten het veld.
BERT KALTEREN
SC Heerenveen krijgt donderdagavond in Stadion Vélodrome in Marseille te maken met de 34-jarige Franse international, die bezig is aan zijn afscheidstournee. Barthez hoopt medio volgend jaar af te zwaaien op het WK in Duitsland. Om dat te kunnen bewerkstelligen zal hij eerst nog een stevig robbertje moeten uitvechten met Grégory Coupet van de gelijknamige club uit Lyon. De gelouterde sluitpost kan zich wat dat betreft niet veel uitglijders meer permitteren.
Voor Barthez begon zijn laatste seizoen ruim een maand geleden, na de zoveelste escapade van de excentrieke sluitpost. Bij een oefenduel van zijn club in Casablanca gaat hij compleet over de rooie. Vanaf de reservebank stormt hij het veld in om verhaal te gaan halen bij de scheidsrechter Abdellah El Achiri. Daarbij wordt de Marokkaanse leidsman niet alleen onheus bejegend, maar ook nog eens bespuugd door Barthez.
Aanvankelijk wordt de international door de Franse voetbalbond geschorst tot het eind van 2005. Die straf wordt later ingekort tot half oktober, indien Barthez bereid is een taakstraf uit te voeren. Zo wordt de doelverdediger in zijn voetballoze periode onder andere ingezet bij voetbalprojecten in achterstandswijken, de werving van scheidsrechters en de gehandicaptensport. ,,Ik heb het voetbal niet gemist’’, zei hij.
Als zijn schorsing er na vijf maanden en twintig dagen opzit is Barthez meteen inzetbaar. ,,Het enige dat ik kon doen was hard trainen en goed voor mezelf zorgen. Werken, werken en nog eens werken. Ik wilde klaar zijn voor Marseille en voor het nationale team, want ik wil nog één keer een WK spelen.’’ Het is overigens niet de eerste keer in zijn loopbaan dat Barthez een fikse schorsing opgelegd krijgt. Tien jaar eerder, in oktober 1995, wordt hij bij een routinecontrole betrapt op het gebruik van geestverruimende (cannabis) middelen. Hij wordt voor vier maanden geschorst, waarvan twee voorwaardelijk.
Sinds zijn terugkeer op het veld, gaat Barthez gewoon op dezelfde voet door. Ondanks zijn geringe lengte (1.83) blijft hij een onberekenbaar fenomeen, met een geweldige staat van dienst. Zo was hij onder andere kampioen van Frankrijk (AS Monaco) en Engeland (Manchester United), won hij de Europa Cup I met Olympique Marseille en pakte hij met de Franse nationale ploeg de wereld- en Europese titel. Maar ondanks zijn geweldige staat van dienst zijn het juist zijn blunders die op het netvlies gebrand zijn.
Het waren uiteindelijk ook die blunders die hem de das omdoen bij Manchester United. Na drie succesvolle jaren stapelt hij fout op fout. Zo benadert één van de grootste Britse supermarktketens Tesco hem om hun botermerk te promoten, omdat Barthez – na twee geweldige flaters tegen Arsenal – over extreem gladde vingers zou beschikken. ,,Zijn fouten brengen hem misschien bij Manchester in de problemen, bij ons kan deze gladde jongen op een nieuw contract rekenen.’’
Begin vorig jaar keert Barthez terug op zijn geboortegrond. Maar Fab Fabulous doet zijn naam nog altijd eer aan. Zo wisselt hij fantastische reddingen af met onbegrijpelijke blunders. Bij zijn rentree op 15 oktober houdt Barthez de nul, maar ontsnapt hij aan een rode kaart na een aanslag op Bonaventura Kalou. Ruim een week geleden keert de doelman weer terug in het nationale team voor zijn 75ste cap in het oefenduel tegen Costa Rica. Frankrijk wint met 3-2, maar Barthez – altijd spelend in een shirt met korte mouwen – gaat bepaald niet vrijuit bij één van de tegentreffers. Misschien liggen daar donderdag wel kansen voor Heerenveen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties