Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurmaandag, 21 november 2005

Fries Symfonie Orkest met jong viooltalent
JACK FRÖLICH
Het Fries Symfonie Orkest heeft het aangedurfd om eens een relatief modern werk op het programma te zetten. Voor het najaarsconcert dat zondagmiddag in De Lawei in Drachten werd gegeven is gekozen voor een opening met de Symphonietta voor zestien blazers van Willem van Otterloo. Een werk met een modern idioom, maar ook een verrassende compositie met mooie harmonische wendingen en mooi geconstrueerd.
Van Otterloo schreef dit werk in 1943, dus tijdens de Tweede Wereldoorlog hetgeen zeker in het begin duidelijk te horen is. De zestien blazers speelden deze Symphonietta zeer verdienstelijk.
Vervolgens kwam wel het muzikale hoogtepunt van dit concert. De jonge violist Bob van der Ent voerde met begeleiding van het FSO het bekende vioolconcert van Max Bruch uit. Dit vioolconcert heeft Bruch in 1864 geschreven met behulp van Joseph Joachim een van de meest beroemde violisten van zijn tijd. Ondanks het feit dat Bruch dit werk niet als een van zijn beste composities rekende, wordt het vioolconcert tot het ‘ijzeren’ repertoire gerekend.
De solopartij is zeer virtuoos en daarnaast ook heel melodieus, een dankbaar werk dus voor de talentvolle violist Bob van der Ent. Een violist die op vijfjarige leeftijd begon met vioolspelen en al vele nationale en internationale prijzen in de wacht wist te slepen. Hij dwong veel respect af in zijn vioolspel, dat naast de virtuositeit ook zeer muzikaal was. Het Fries Symfonie Orkest onder leiding van Peter Liebregt begeleidde naar behoren.
Na de pauze zong het Martini Jongenskoor Sneek onder leiding van Rintje te Wies de Mis in G-groot van Franz Schubert. Deze Weense componist schreef dit werk toen hij net achttien was. Het kan dus als een jeugdwerk worden bestempeld. Het heeft nog niet de diepe impact van zijn latere werken, maar het jongenskoor maakte er iets heel moois van. Met hun heldere zuivere stemmen zongen de jongens de zes delen van de mis waarin ook nog een aantal solistische passages fraai werden uitgevoerd. Het orkest begeleidde goed, maar soms werden de jongens - en mannen - in de wat zachtere passages overstemd.

Koraal

Het Fries Symfonie Orkest besloot het najaarsconcert met de Symfonie nr. 5 in D-groot van Felix Mendelsohn Bartholdy Zur Feier der Kirchen-Reformation , waarin het bekende koraal Ein feste Burg ist unser Gott een belangrijk gegeven is. Deze symfonie is echter niet gemakkelijk te spelen en dat was aan de uitvoering ook wel te merken. Hier en daar waren de strijkers ten opzichte van de blazers niet gelijk en was de intonatie ook niet helemaal optimaal. Toch maakte het magistrale slot weer veel goed.
Dat mensen lang viool kunnen blijven spelen bewees Margriet Weijer, zij nam na dertig jaar lang trouw lid geweest te zijn, op tachtigjarige leeftijd afscheid als tweede violiste van het orkest.
Concert: Fries Symfonie Orkest o.l.v. Peter Liebregt m.m.v. Het Roder Jongenskoor o.l.v Rintje te Wies en Bob van der Ent ,viool
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: 450 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties