Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Cultuurmaandag, 21 november 2005

Herinneringen aan 25 jaar NBK
GERBEN BERGSTRA
Met een indrukwekkend optreden van de Revival Band werd het try-out concert van het jubilerende Nederlands Brassband Kampioenschap (NBK) zaterdagavond afgesloten. Deze band bestond uit muzikanten die in 1981, het jaar van het eerste NBK, speelden in de Friese topbands van toen. Althoornblazer Marten Postma was de enige die sindsdien op alle kampioenschappen heeft gespeeld.
Waren de muzikanten in 1981 elkaars; zaterdagavond speelden ze samen. En hoe! Onder leiding van Jan de Haan speelden ze concourswerken uit 1981. Met de wijze waarop ze de mars Arnhem van Kelly, Romance uit Festvival Music van Eric Ball en Rhapsody in Brass speelden, maakten ze grote indruk op het aanwezige publiek. De prachtige egale toonvorming in alle registers van hoog naar laag, het naadloze samenspel, de uitstekende afgewogen homogene samenklank en de ontspannen wijze waarop werd gemusiceerd waren een lust voor het oor. Ze kregen voor dit optreden daarom ook zeer terecht een staande ovatie van het publiek.
De huidige dirigent van Brassband Amsterdam was speciaal voor dit optreden naar Surhuisterveen, waar het NBK 25 jaar geleden begon, gekomen. In verband hiermee memoreerde Durk Dam dat het in 1981, op het eerste brassbandkampioenschap, niet zozeer ging tussen Soli Deo Gloria - nu Soli Brass - en Brassband Amsterdam, wie de beste was, maar tussen Jan de Haan en Meindert Boekel. Jan de Haan won met slechts één punt verschil.
Ook kamerlid Joop Atsma was van de partij. Hij schreef in 1981 een verslag in de Muziekbode . De avond stond naast het optreden van zes bands ook in het teken van het ophalen van herinneringen. Tussen de optredens door werd menige anekdote uit de afgelopen 25 jaar opgehaald.

Experimenteren

Het Nederlands Brassband Kampioenschap heeft 36 nieuwe werken, in opdracht gecomponeerd, opgeleverd. Dit gaf componisten ook de gelegenheid met nieuwe klanken te experimenteren. Tussen de gespeelde concourswerken uit 1981 en bijvoorbeeld het nieuwe werk Earthquake (aardbeving) van Jan de Haan voor de kampioensdivisie van dit jaar, zit wat dat betreft een groot verschil. Soli Brass Leeuwarden speelde dit werk zaterdagavond, waarin aan het slagwerk, voortvloeiend uit de titel, een grote rol is toebedeeld.
De gedreven wijze waarop de Lofklank uit Ureterp Elegy I , met een prachtig middeleeuws aandoend middendeel, van Jacob de Haan speelde, mocht er zijn. Interessant was het te horen hoe Apollo Grou en Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen na elkaar het testwerk in de derde divisie Three Part Inventions van Kenneth Dowie zeer verschillend in aanpak speelden.
Een dergelijke vergelijking kon ook worden gemaakt tussen de Sjofaar uit Frieschepalen en U.D.I. Oosternijkerk die beiden het verplichte werk voor de vierde divisie Magnificat van A. Mackareth speelden. Tussen die twee was het verschil wat minder groot.
Ondanks dat er hier en daar nog wel enig poetswerk zal moeten worden gedaan, lijkt het - gelet op de prestaties - weer een spannend kampioenschap te worden.
Gebeurtenis: Try-out concert Brassband Kampioenschappen
Plaats: De Lantearne Surhuisterveen
Belangstelling: kerkzaal goed bezet

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties