Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economiedonderdag, 23 februari 2006

Nog twee weken voor start enten
‘Besluit over kipvaccinatie is doorbraak’

Den Haag/Leeuwarden – Vaccinatie van buitenlopend pluimvee is onder voorwaarden toegestaan. Politiek, pluimveehouders en hobbykippenhouders zijn positief over het besluit van experts van de Europese Unie, om het vaccinatieplan van minister Veerman van Landbouw toe te staan. Over enkele weken kan de vaccinatie starten.

Een doorbraak, vindt S. Westendorp van de Nederlandse Werkgroep voor hobbymatig gehouden Pluimvee en Parkvogels (NWPP). De NWPP is een samenwerkingsverband van hobbydierhouders. Westendorp, zelf hobbypluimveehouder in It Heidenskip, vindt het tijdschema van Veerman wel wat optimistisch. ,,Er moet nog veel gebeuren. Er moeten nog ringen besteld worden, protocollen opgesteld en bestellingen opgenomen.’’ Er is voldoende vaccin voorhanden, aldus Westendorp, die ook pluimveedierenarts is.
Friese pluimveehouders die hun kippen buiten houden, reageren verrast en blij. ,,Dat is hartstikke mooi, zegt T. Sijbesma, biologisch kippenhouder uit Tzum. Of zij zelf de kippen laat vaccineren, weet ze nog niet. I. Ketelaar uit Nijhuizum, is houder van Freiland-kippen, die normaliter ook buiten lopen. Zij is ook tevreden over het besluit. Als de eieren en de kippen gewoon verkocht kunnen worden, wil zij de kippen inenten.
Nederland en Frankrijk zijn de eerste landen in de EU die pluimvee preventief inenten tegen de oprukkende vogelgriep. Veerman ziet de prik als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee. Het gaat om de inenting van hobbykippen, commercieel buiten scharrelend en biologisch pluimvee. Het gevaccineerde pluimvee hoeft de export van vlees en eieren niet in gevaar te brengen. De enige voorwaarde die Brussel wat dat betreft stelt, is dat geen levende ingeënte kippen de grens over mogen: ze moeten in Nederland worden geslacht.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties