Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiodonderdag, 23 februari 2006

Geen zitje op de achterbank: boete
Leeuwarden - Een autogordel alleen beschermt je kind niet voldoende tegen ongelukken. De nieuwe wet voor het vervoeren van kinderen in auto’s, die ingaat op 1 maart, moet de veiligheid van kinderen in het verkeer vergroten.
Wie op pad wil met een kind dat kleiner is dan één meter vijfendertig, moet vanaf volgende week voor een officieel goedgekeurd autostoeltje of een zittingverhoger zorgen. Die goedkeuring is te herkennen aan een keuringslabel of sticker met code ECE 44/03of 44/04).
Met een kind onder de drie jaar in een auto stappen zonder gordels wordt helemaal verboden. Nu is het in sommige gevallen nog toegestaan om, bij het ontbreken van een zitje, een kind toch mee te nemen op de achterbank. Zelfs het dragen van een gordel is dan voor zeer jonge kinderen niet verplicht.
Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân (ROF) ondersteunt de maatregel volledig. Jorien Bakker: ,,Kinderen in een auto zonder goedgekeurd zitje, dat kan levensgevaarlijk zijn. We kennen allemaal de verhalen van kinderen die uit de auto worden geslingerd bij een ongeluk. We moeten ze beter beschermen.”
Bij de Spoedeisende Eerste Hulp worden jaarlijks ongeveer vijftienhonderd kinderen binnengebracht, nadat ze betrokken zijn geweest bij een verkeersongeval. Eenderde van de kinderen raakt gewond aan het hoofd. Elf procent loopt een hersenschudding of hersenletsel op. En een op de vijf kinderen wordt na onderzoek opgenomen in het ziekenhuis.
Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de kans op ernstig letsel bij kinderen slechts met 20 procent afneemt als ze een gordel dragen. Bij dodelijk letsel gaat het om een risicovermindering van 30 procent.
Als een kind op de achterbank behalve in een gordel ook in een kinderzitje zit, is het nog veel beter af, want dan heeft het 50 procent minder kans op het oplopen van dodelijk letsel.
Ditmer Wierdsma van het Babyhuis in Sneek merkt in zijn winkel dat de nieuwe wet er aan zit te komen. ,,Door alle publiciteit is er een behoorlijke vraag naar de nieuwe goedgekeurde stoeltjes.” De eigenaar is blij dat er nu een eenduidige regelgeving is. ,,De discussie over de vraag wanneer een kind in een stoeltje moet hoef je niet meer te voeren. Ouders waren al overtuigd van het nut van de autostoeltjes voor kinderen tot hun derde jaar, maar nu komen ook de oudere kinderen in beeld.”
Maar al weten veel ouders dat er nieuwe wetgeving aankomt, ze weten meestal niet precies hoe en wat. Wierdsma: ,,Ze hebben de klok horen luiden maar weten nog niet precies waar de klepel hangt.”
Het ROF is bezig om de nieuwe wet onder de aandacht van de ouders te brengen. Bakker: ,,We hebben op basis –en kleuterscholen in de provincie brochures en posters opgehangen. Speciale meetlinten zijn achtergelaten zodat ouders kunnen kijken of hun kind een stoeltje of verhoging moet hebben en zo ja welke.”
De voorlichtingscampagne blijft niet onopgemerkt. Andrea Brünner, moeder van drie kinderen tussen de anderhalf en zes jaar, heeft haar zaakjes al op orde. ,,Het stond deze week in de krant en van de school heb ik een speciale brochure meegekregen.” Nieuwe spullen hoeft ze niet te kopen, want het stoeltje en de twee zitjes in haar auto hebben het keurmerk al. ,,Als er geen plek is voor het derde zitje, en de twee andere in gebruik zijn, mag je een kind los op de achterbank vervoeren. Ik ben gewoon voor drie plekken gegaan. De auto zit nu tjokvol, maar het is wel veilig.”
De uitzonderingen op de |regel zijn het vervoer in taxi’s en bussen. Een vriendje of vriendinnetje dat in de auto meerijdt zonder zitje is ook geen probleem, als het maar incidenteel is. Het niet naleven van de nieuwe wet levert een boete van 75 euro of meer op. Kinderen vanaf twaalf jaar, die geen gordel dragen, krijgen de bekeuring zelf thuisgestuurd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties