Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Economiedonderdag, 20 april 2006

Grote melkveehouder moet beter managen
Wageningen - Op veel grootschalige melkveebedrijven blijft de ontwikkeling van de managementcapaciteiten van de ondernemer achter bij de groei van de bedrijfsomvang. Daardoor dreigt het bedrijf de ondernemer als het ware boven het hoofd te groeien. Dat blijkt uit onderzoek dat Animal Sciences Group en het Landbouw Economisch Instituut van Wageningen UR.
Het goed organiseren van de groei is randvoorwaarde nummer één voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf. De onderzoekers hebben voor de grotere melkveehouders een tiental actiepunten opgesteld die er voor moeten zorgen dat de groei van het bedrijf gecoördineerd gebeurt.
Op grootschalige Nederlandse melkveebedrijven groeien het aantal koeien, het aantal medewerkers en de hoeveelheid werk, en dat vergt een andere manier van ondernemen dan op een éénmansbedrijf of een gezinsbedrijf, stellen de onderzoekers. De rol van de ondernemer is daarbij cruciaal: zijn plannen, lef en organisatievermogen zijn bepalend voor de groeimogelijkheden. Het managen van grote aantallen koeien door meerdere mensen vergt vooral heldere afspraken.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties