Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Cultuurvrijdag, 28 april 2006

Bruisende wereldmuziek in Lawei
GERBEN BERGSTRA
Hoe kan het dat wij mensen van nu geraakt worden door liederen uit een heel ander werelddeel met een heel andere cultuur zoals een lied van een woestijnvolk uit Jemen? Of door een lied van de Alifoeren van Ceram op de Molukken? Of door de Balinese Keçak? Of door een Macedonisch lied? Het antwoord kan kort zijn: omdat de mensen door alle eeuwen heen dezelfde emoties hebben.
Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen tussen de mensen. Maar omdat de culturen waaruit de muziek ontstaat verschilt, worden de emoties op verschillende manieren geuit. Elke moeder kent het gevoel van het loslaten van haar kind (Jemen). Iedereen kent het gevoel van heimwee, van het verlangen naar de plek waar je jezelf veilig voelt (Ceram). Of een absoluut desolaat gevoel van verlatenheid, in het Joegoslavisch 'dert'geheten (Macedonië). Mensen over de hele wereld voelen de behoefte om over hun emoties te zingen en in het zingen van die liederen troost te vinden.
Dat was de essentie van het concert dat het Colourful City Choir uit Nijmegen gisteravond gaf. Ontstaan uit een gelegenheidskoor is het uitgegroeid tot een groot koor dat samen met Rchestra regelmatig concerten verzorgd. Dit alles wordt geleid door de gedreven muzikale leider Rahaket. Hij zorgde ervoor dat het gisteravond bruiste van leven en kleur in de grote zaal van De Lawei.
De leden van Rchestra zijn allemaal perfecte musici, die de exotische klanken van het programma tot in de kleinste finesses weten uit te drukken. Vooral in de gedeelten waarin ze solistisch bezig zijn, lijken te improviseren, blinken de musici uit door fijnzinnigheid en virtuositeit. De gevoelige klanken op de accordeon, zeker in de melancholieke stukken uit de Balkanlanden, het gebruik van verschillende fluiten en de wijze waarop ze worden ingezet en niet te vergeten de gitaarsolo’s op akoestische en elektrische gitaar en het drumsolowerk is alles zo in de arrangementen gerangschikt, zodat er een logische, maar ook een zeer afwisselende opbouw ontstaat.
Grote indruk maakte de gastsolist uit Sarajevo, zowel voor als na de pauze. Met zijn veelsoortige stemgebruik van heel mooi gevoelvol, soms rauw en enkele keren gebruikmakend van de falsetstem, wist hij vele emoties op de zaal over te brengen. Enkele nummers zong hij samen met het koor. Daarnaast liet hij zich ook horen als een uitstekend gitarist.
Rahaket zelf blonk niet alleen uit als leider, maar ook als een uitstekend violist, die met zijn spel de juiste, gevoelige snaar wist te treffen. In haar aandeel was het koor zeer goed op dreef en wist zowel de gevoelige alsook de ruige sfeer in bepaalde liederen goed te treffen. Zo werd dit concert een kleurrijk en ook een indrukwekkende avond met wereldmuziek.
Gebeurtenis: Concert Colourful City Choir uit Nijmegen en Rchestra.
Plaats: De Lawei, Drachten
Belangstelling: 105 bezoekers

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

cultuur
Familieberichten
Advertenties