Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Economievrijdag, 16 juni 2006

‘Jongeren staan te gemakkelijk rood’
Bolsward - Jongeren gaan te gemakkelijk schulden aan. Dat is de mening van gerechtsdeurwaarder Jolanda Bergsma van Incassobureau Oordijk & Partners uit Leeuwarden. Om in de bewustwording van jongeren iets te veranderen gaf ze daarom gisteren enkele gastcolleges op het Marnecollege in Bolsward. ,,We willen niet alleen bezig zijn met incasso maar ook bezig zijn met maatschappelijke verantwoord ondernemen”, is haar motivatie. Vooral de hoogte van de schulden die jongeren al hebben, treft haar. ,,Het centrale thema was ’Op=op’. Maar kennelijk zien ze die grens niet.” Eerder dit jaar werd bekend dat van de jongeren onder de 25 jaar een derde van de thuiswonenden een gemiddelde schuld heeft van 750 euro. Van de uitwonenden is dat bij tweederde van de mensen 1750 euro.
Bergsma wilde met haar colleges voor enkele tientallen jongeren inzichtelijk maken hoeveel lenen en kopen op afbetaling kost. ,,Kennelijk komt dat veel voor en ze schrokken ervan hoeveel dat kost, toen dat inzichtelijk werd gemaakt. De schuldenproblematiek houdt hen sterk bezig. Aanpassing in het koopgedrag blijkt echter moeizaam. Vooral de merkencultuur speelt een zeer sterke rol.”
Bergsma gaf de jongeren nog enkele tips mee. ,,Gebruik een prepaid mobieltje en neem drie belangrijke basisregels in acht. Weet wat je in je beurs hebt, blijf reclame de baas en op=op.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties