Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 16 juni 2006

Friesland College leert buitenlanders sneller Nederlands spreken
Friese methode succesvol
Leeuwarden - Het Friesland College heeft met een nieuwe lesmethode spectaculaire resultaten geboekt bij de inburgeringscursus Nederlands. Het niveau waar de gemiddelde buitenlander na veertig weken op zit, bereikt een cursist bij het Friesland College in acht weken al bijna. Voor sommigen is dat resultaat moeilijk te geloven.
Het ROC heeft de nieuwe methode het afgelopen jaar toegepast bij 140 inburgeraars in verschillende groepen. ,,De resultaten kon ik eerst zelf ook niet geloven”, zegt projectleider Jan Deutekom.
Het idee achter de nieuwe werkwijze is dat de buitenlander in en buiten de school in ’taalnood’ wordt gebracht. ,,Ze krijgen bijvoorbeeld de opdracht ’volgende week kun jij een goede zin maken in het Nederlands’. Daar moeten ze zelfstandig mee aan de slag, met behulp van digitale bronnen en met elkaar. De week erna moeten ze het presenteren.”
De nadruk op zelfredzaamheid en de presentaties legt veel druk op de cursisten. ,,Ze moeten presteren op de top van hun kunnen”, aldus Deutekom. ,,Het risico is dat mensen bang zijn om fouten te maken en daardoor dichtslaan. Daar houden we rekening mee door alle successen nadrukkelijk te vieren en erop te hameren dat fouten maken erbij hoort als je een taal wilt leren.”
Voor veel cursisten is het wennen. ,,Dat geldt vooral voor introverte en perfectionistische cursisten. Voor hen is deze methode in eerste instantie dan ook een flinke schok. Maar na een week of drie, vier begint het te lopen. Je moet lef kweken.”
Deutekom stelt dat de methode vooral ook werkt door de optimistische benadering van de docent. ,,Die laat in zijn gedrag zien dat de cursisten het zelf al wel kunnen.”
Zelfvertrouwen
Een belangrijk neveneffect van deze aanpak is dat de mensen naast het Nederlands ook veel opsteken van de samenleving. Met opdrachten als ’vraag een girorekening aan op het postkantoor’ krijgt de nieuwkomer tegelijk meer inzicht in hoe het er bij de bank aan toe gaat.
Tijdens de cursus krijgen de deelnemers steeds meer zelfvertrouwen, omdat ze merken dat ze in moeilijke situaties zich toch kunnen redden. Daarmee kweken ze een ondernemende houding aan.
Nu de resultaten zo goed blijken te zijn, wil het Friesland College de werkwijze verder ontwikkelen en breder toepassen. ,,We hebben in totaal 700 cursisten per jaar. Die willen we allemaal zo Nederlands leren”, zegt Deutekom. Ook denkt het ROC aan toepassingen in het techniekonderwijs.
Het ROC wil een universiteit wetenschappelijk laten onderzoeken wat de methode nou precies zo succesvol maakt, en hoe het beter kan. ,,Je moet het onderbouwen, anders geloven veel mensen het niet.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties