Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 28 juli 2006

Zeker drie ernstige ongevallen door roekeloos rijgedrag
Straatrace: incident of gevaarlijke trend

Leeuwarden - Racewedstrijden tussen automobilisten op de openbare weg. Het Openbaar Ministerie denkt dat hierdoor recent dodelijke slachtoffers vielen in Creil en Leeuwarden. Volgens de politie zijn dit trieste incidenten, waaraan agenten niets kunnen doen. Volgens de organisatie van legale straatracen is illegaal racen in Fryslân en Groningen aan de orde van de dag.

GOOS BIES
Bij de politie Fryslân is volgens woordvoerder Peter Boomsma nagenoeg niets bekend over automobilisten die elkaar uitdagen voor racewedstrijden op de openbare weg. De politie heeft daar volgens hem geen klachten of aangiftes over ontvangen. ,,En als mensen geen aangifte bij ons doen, kunnen we ook niets ondernemen. Wij hebben geen signalen ontvangen”, aldus Boomsma.
Dat in korte tijd in het Noorden twee mensen zijn omgekomen bij wat volgens het Openbaar Ministerie waarschijnlijk racewedstrijden - en in ieder geval onverantwoord rijgedrag - zijn geweest, is voor de politie ook geen signaal. Op 10 juni trokken in de Noordoostpolder in Creil twee jonge automobilisten op vanaf een kruising, daarbij werd een baby in een wandelwagen van een overstekende moeder fataal geschept. Op 28 juni werd op de Spanjaardslaan een 73-jarige fietsster dodelijk aangereden door een jonge automobilist die volgens getuigen aan het scheuren was met een andere automobilist. In beide gevallen zijn beide bestuurders aangeklaagd wegens doodslag.
De tragische ongevallen in Creil en Leeuwarden beschouwt de politie als incidenten. ,,Hoe verschrikkelijk ook, de politie had hier niets aan kunnen doen. Het komt in onze ogen niet structureel voor en dus wordt er ook geen beleid op gemaakt”, zegt Boomsma. Ook Sipke van der Meulen van het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid in Fryslân heeft geen signalen ontvangen dat er van meer dan incidenten sprake zou zijn. Het fenomeen dat automobilisten elkaar opjagen - eerder spontaan dan op afspraak - is volgens hem van alle dag.
Toch zijn er aanwijzingen dat deze noodlottige gevallen geen incidenten zijn. Zo reden op 25 januari van dit jaar twee jonge Friezen met hoge snelheid richting Twijzelerheide en raakten zij elkaar daarbij, waarna ze op bomen botsten. Een negentienjarige jongen raakte zwaargewond. Volgens het persbericht van de politie was er vermoedelijk sprake van een racewedstrijd.
Politiechef Ron Gerrits beaamde eerder dit jaar dat in Noordoost-Fryslân relatief veel jongeren met opgevoerde auto’s rijden. ,,Ze doen niet echt wedstrijdjes, het is meer machogedrag”, zei hij. S. Venema van dorpsbelang Veenwouden had zich meermaals beklaagd over scheurende jongeren op het industrieterrein. Momenteel is het volgens hem rustig.
’Honderden racers’
Volgens Martijn Beerthuizen, voorzitter van Operation Street Legal (OSL), zijn illegale races in Fryslân en Groningen schering en inslag. Volgens de Beverwijker zijn er honderden automobilisten in het Noorden die hieraan meedoen. Zij spreken in grotere en kleinere groepen af om elkaar - vaak op industrieterreinen - door het hele land te ontmoeten voor racewedstrijden.
Hoe ze dat doen? ,,Via fora op internet, die beperkt toegankelijk zijn en waar de politie niet kan meelezen.” Beerthuizen zegt van de illegale racerij te weten, omdat zijn organisatie er voor verantwoordelijk is dat in Smallingerland niet meer illegaal geracet wordt. De OSL mag jaarlijks vier legale straatraces (vanavond is de eerste) op de airstrip van Vliegveld Drachten organiseren, op voorwaarde dat er een einde komt aan het illegale racen op industrieterreinen, waar de gemeente tot enkele jaren terug veel overlast van ondervond. ,,Het is heel simpel. Wij houden groepen in de gaten die van plan zijn illegaal te racen in Smallingerland. Wij doen er alles aan dat te voorkomen, anders raken we onze vergunning kwijt. Er zijn zeker groepen in Fryslân die racen. Heel veel zelfs.”
Straatracen heeft volgens Beerthuizen een vlucht genomen door de film The Fast and the Furious uit 2001. Daarin gaan jonge mannen midden in de stad racewedstrijden met elkaar aan. Binnenkort verschijnt deel III, dat zich in Tokio afspeelt, in de Friese bioscopen.
Beerthuizen onderscheidt twee soorten straatracers. De automobilisten die op afspraak in groepen op afgelegen industrieterreinen het aantal pk’s met elkaar meten en automobilisten die tegen elkaar racen op de openbare weg. ,,De eerste groep heeft respect voor de medemens en elkaars eigendom.” De andere groep bestempelt Beerthuizen als wannabees. ,,Sukkeltjes die in opgevoerde Halfordsmodellen in woonwijken gas geven. Degenen die ongelukken veroorzaken worden niet geaccepteerd binnen de serieuze straatrace-scene.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties