Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportvrijdag, 28 juli 2006

Junior troeft alle senioren af bij boeiend Keningsljeppen
Scherjon heerst als een vorst

Burgum - Koning worden; dat hoorde altijd bij kaatsen en niet bij fierljeppen. Maar nadat het bijna een halve eeuw geleden voor het laatst werd georganiseerd, is het ‘Keningsljeppen’ in ere hersteld. Hannes Scherjon besteeg gisteren in Burgum als eerste fierljepkoning van de moderne tijd de spreekwoordelijke troon. Met drie 18-metersprongen als kroon op het werk.

GERARD BOS
Vraag fierljepminnend Fryslân wie dit seizoen de onbetwiste koning van de sport is en velen - zo niet allen - zullen antwoorden: Bart Helmholt. Gezien zijn vijftal 19-metersprongen en het daarmee tot drie keer toe verbeteren van het aloude Nederlandse record van Aart de With, komt hem die titel toe. Maar toch zal in de annalen later terug te vinden zijn hoe niet Helmholt, maar junior Hannes Scherjon dankzij de winst bij het Keningsljeppen van gisteren de fierljepkoning van 2006 werd.
Waar in de ‘normale’ klassementswedstrijden de junioren en de senioren hun eigen dagtitels kennen, werd gisteren in Burgum voor de gelegenheid tegen elkaar gestreden om één algehele overwinning. De verst springende fierljepper van alle junioren en senioren tezamen, mocht zich tot ‘Kening’ laten kronen, met krans en al.
,,Dit hat wol wat”, jubelde Scherjon, die gisterochtend nog een bezoek bracht aan een kraker in Zwaagwesteinde. ,,Sa’n wedstryd hat in oare opset en dat je as junior ‘Kening’ wurde kinne troch de senioren te ferslaan, jout it wat ekstra’s. Ik woe per se winne. Wie hjoed ek mislik fan de senuwen.”
Dat de junior uit Noardburgum voor veel senioren niet onder hoeft te doen, bewees hij dit seizoen al meer dan eens. Niet in de laatste plaats vorige week dinsdag in It Heidenskip. Hij werd de tweede Fries ooit met een 19-metersprong (19,11). Bij de senioren is dat alleen Helmholt gelukt.
Stellen dat Scherjon, bezig aan zijn laatste seizoen bij de junioren, gisteren op zijn thuisschans als koning alle senioren degradeerde tot eersteklas hofnarren, zou te ver gaan. Het niveau was goed: fraaie sprongen en dito afstanden kwamen dit keer van praktisch alle topklassers in plaats van enkel Helmholt. Die was met 18,30 als verste afstand ook geen verkeerde winnaar geweest, terwijl Thewis Hobma en Egon van Kammen twee aangename verrassingen bleken.
Hobma benaderde met 18,29 zijn vorige week in It Heidenskip gesprongen persoonlijke record tot op tien centimeter. Van Kammen zat steeds dreigend in de pols en sprong zijn eerste achtien meter van het seizoen (18,07). Het is een voorzichtig bewijs dat hij na twee jaar kwakkelen met zijn rug weer op weg kan naar de vorm die hem in 2003 de derde plek in het klassement bezorgde.
Hulde en driewerf hoera was er echter voor Scherjon. Hij startte met 18,20. De twee andere sprongen in de voorronde - die meetelde voor het klassement, maar de finale als vanouds niet - van nog geen vijftien meter deden er niet toe.
Anders dan bij klassementswedstrijden startte iedere finalist in de finale weer op nul. Oftewel: de beste finalist is de nieuwe koning. Door in de finale eerst 18,70 te springen en later nog 18,83, werd de Noardburgumer met recht de beste. Vijf sprongen, drie keer voorbij achttien meter passeren. Voorwaar niet slecht voor een koning.
,,Ik wit net of dit no myn beste wedstryd oait wie, mar wol in hiele goede. Mar ik wie der net wis fan dat it genôch soe wêze foar de winst. Foaral fan Bart witte je dat hy oer de 18,83 ljeppe kin”, aldus Scherjon, die met die afstand ook tekende voor een nieuw schansrecord voor junioren in Burgum.
Het was gisteren niet ‘koning, keizer, admiraal’ in Burgum. De andere titels die op het spel stonden waren die van ‘Keninginne’ bij de dames en ‘Prins’ bij de jongens. Janneke Noordmans werd winnares bij de dames door in de laatste sprong van de wedstrijd met 14,10 (één van de acht verbeteringen van persoonlijke records gisteren) de tot dan toe leidende Jildou Postma af te troeven.
Prinselijk
Bij de jongens waren de egards voor Alwin Fonk. De 15-jarige Burgumer zag een fabuleuze sprong eindigen in 17,48, slechts zeven centimeter onder het drie jaar oude Friese jongensrecord van Piet Scherjon (17,55). Fonk werd na Scherjon, diens broer Jacob en Nard Brandsma de vierde jongen ooit over zeventien meter.
Het Keningsljeppen was sportief gezien een spectaculaire ljepperij. Maar ook door het eigen wedstrijdformat, alsmede de historie die ermee gepaard gaat, verdient het een blijvende plek op de fierljepkalender. Zo moesten de drie winnaars na de huldigingen ieder op één van de drie schansen tegelijkertijd een eresprong uitvoeren voor het publiek. Geheel in stijl met het Keningsljeppen zoals dat eind jaren vijftig, begin jaren zestig voor het laatst werd gehouden in plaatsen als Hallum, Beetgum, Aldtsjerk en Ikkerwâld. Inclusief Friese vlag in de top van de pols.
Burgum vormde er met zijn ‘fierljeparena’ een mooi decor voor. Al was het maar omdat die plaats met het Keningsljeppen na Winsum (FK), IJlst (Fryslân Cup) en It Heidenskip (NFM) nu ook eindelijk een ‘eigen’ bijzondere wedstrijd heeft.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties