Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiovrijdag, 22 september 2006

Wekelijkse bewegingsnorm gehaald; dagelijkse niet
Veel Friese kinderen sporten

Leeuwarden - Friese basisscholieren doen veel aan sport. Het grootste deel sport minstens één keer per week. Met de dagelijkse beweging is het daarentegen droevig gesteld. Slechts 21 procent is het hele jaar door elke dag minstens een uur actief, zoals de ‘beweegnorm’ voorschrijft.

Dat blijkt uit het onderzoek Sportdeelname Friese kinderen, 6 t/m 12 jaar, van SPORT Fryslân. Het onderzoek is uitgevoerd door studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Ruim vijftienhonderd scholieren van veertien Friese basisscholen hebben een vragenlijst ontvangen die hun ouders moesten invullen. Er werden 654 lijsten ingevuld.
Wie eens per maand sport, telt al mee als een sporter. En in dat geval is 98 procent van de Friese kinderen een sporter, aldus het onderzoek. Ook is gevraagd wie minstens één keer per week aan sport doet. Dat is ruim 70 procent. Jongens doen het meest aan veldvoetbal, zwemmen en zaalvoetbal. Bij de meisjes zijn gymnastiek/turnen, zwemmen en skeeleren/skaten het meest populair. Bijna alle kinderen sporten bij een club of vereniging. Kinderen van laagopgeleide ouders sporten minder vaak dan kinderen van middelbaar en hoger opgeleide ouders. Kinderen van hoogopgeleide ouders beoefenen ook meer verschillende sporten.

Beweging

Verder is gekeken naar de lichaamsbeweging die een kind per dag heeft. Elk kind zou volgens de ‘beweegnorm’ dagelijks een uur matig intensief lichamelijk actief moeten zijn. Daarbij moeten de activiteiten minimaal tweemaal per week gericht zijn op het verbeteren van de fitheid en de motorische ontwikkeling. Te denken valt aan gymlessen op school. Kinderen zijn in de zomer het meest actief: dan haalt 69 procent de beweegnorm. Slechts 21 procent is gedurende het héle jaar minstens een uur per dag actief.
De kinderen krijgen de meeste dagelijkse beweging met gym- of zwemles, sport, buiten spelen en het lopen of fietsen naar school.
De onderzoekers pleiten ervoor via de scholen meer aan sport en bewegen te doen. Daarvoor zijn goed bewegingsonderwijs, goede sportfaciliteiten in en bij de school en goede samenwerking tussen scholen en sportorganisaties nodig, aldus de onderzoekers.
De aanbevelingen passen in het straatje van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uit de op Prinsjesdag gepresenteerde rijksbegroting van VWS blijkt dat ze vooral subsidies wil verlenen aan organisaties en instellingen die gezonde lichaamsbeweging stimuleren en inactiviteit tegengaan. In totaal gaat 4,6 miljoen euro naar de aandachtsgebieden wijk, school, werk, zorg en sport.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties