Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 25 september 2006

Zoektocht naar nest van Stormvogels
Achlum - Het is even zoeken. Het clubhuis van Stormvogels'64 is geen alledaagse sportaccommodatie. Als de tegenstanders het voetbalveld eenmaal gevonden hebben zoeken ze zich nog een ongeluk naar de kleedkamer. Die bevindt zich namelijk in een naar het schijnt gewoon oud woonhuis, eentje net als de anderen die aan de vaart door het dorp liggen. Een vlag in de mast die voor het gebouw staat zou kunnen helpen, maar dan moet er iemand zijn die het doek hijst.
JOHAN VELLINGA
Het is zaterdagmiddag twee uur en Stormvogels trapt af tegen Leeuwarden. Het is een wedstrijd uit de zevende klasse C. De zevende? Jawel, die is dit jaar weer in het leven geroepen door district Noord van de voetbalbond. De klasse is bedoeld voor de standaardelftallen van de kleine dorpsverenigingen en zaterdagafdelingen van grotere zondagclubs. Daarvoor speelden de Achlumers is de vijfde reserveklasse. Ook al geen onverdeeld succes overigens want ze eindigden vorig seizoen op de laatste plaats.
Niet dat Stormvogels blij is met de nieuwe klasse. Het betekent verder weg reizen in plaats van wedstrijdjes tegen de reserves van dorpen als Tzum of hooguit Minnertsga. Lekker dichtbij. Vorige week moest het eerste - en enige - seniorenelftal naar Harkema. Meteen was de animo om te voetballen onder de leden een stuk kleiner. Er kon net een elftal op de been worden gebracht. Een ander nadeel is dat clubs hun team terugtrekken zoals dit seizoen gebeurde met Lemmer en Steenwijk. Nu bestaat de competitie nog uit tien teams.
Ooit was er succes voor Stormvogels. Het kampioenschap in de tweede klasse van de FVB. Een sterke lichting destijds, vertelt de 38-jarige Henk Talsma, die niet onvermeld laat dat Stormvogels ook de sportiviteitsbeker al eens in de wacht sleepte. De Achlumer is behalve voorzitter speler in het eerste en zorgt ervoor dat de koffie klaar staat in de pauze.
De twintig bezoekers betalen vijftig cent voor een bakkie dat ze kopen in het hokje achter het huis, tevens de ruimte voor de scheidsrechter. Tot zeven jaar geleden stak je de vaart over en ging je naar het café aan de overkant. Die tijd is voorbij. Nu staat er een kratje bier klaar in de kleedkamer en daarna is er een eventuele nazit in het gloednieuwe dorpshuis van 1,2 miljoen euro honderd meter verderop.
Met een kaats- en voetbalvereniging, een dorpshuis, een Spar en wat bedrijvigheid is het nog goed toeven in het pittoreske dorp van zevenhonderd inwoners. Er is een seniorenvoetbalteam dat 25 leden telt en zo’n veertig jeugdspelers die samen met het naburige Arum enkele teams hebben. De betere voetballers gaan daar ook spelen en keren jaren later terug bij Achlum. De oudste speler bij de club is Roel Hoenderdaal met zijn vijftig lentes. De uit Elburg afkomstige, maar in Franeker wonende voetballer zit er al 25 jaar en inmiddels spelen zijn zoons Patrick en Richard er ook. ,,Het was eerst een geintje om mee te voetballen. Het streven is zo lang mogelijk door te gaan. Het bevalt me hier en het is een verrassing wat er elke week staat op het veld.”

Huurverhoging

Van drie elftallen ging Stormvogels de laatste jaren terug naar één elftal. Toch komt de grootste bedreiging voor de club niet uit de terugloop van voetballers. De gemeente heeft de huur voor het veld zomaar verhoogd van 800 tot 1800 euro. Bovendien willen ze het veld terug in eigen beheer geven. Franeker lijkt zo het voetbal in Achlum langzaam de nek om te draaien. ,,Je kan niet de contributie met 200 procent verhogen'', weet Talsma. ,,We hebben geen kantine-inkomsten en zijn al blij dat we shirtjes krijgen van de Spar.''
De bestuursvergaderingen zijn bij toerbeurt bij een van de leden thuis. Van een trainer hebben ze nooit gehoord. Toch wordt er eenmaal per week getraind. Meestal zijn er vier spelers, de laatste keer zelfs elf. ,,Dat heb ik nog niet vaak meegemaakt”, lacht de oud-PC-finalist. En de wedstrijd? Die gaat met 2-0 verloren. ,,Niets op af te dingen”, vindt Talsma. De wil om te winnen was er zeker. Maar ach, dat er lekker gevoetbald is, dat is toch het belangrijkste.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties