Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 25 september 2006

Kampioene schenkt zadel aan kampioen

Kootwijk - Jolanda Schreuder uit Frieschepalen werd zaterdag in Kootwijk met de van Tetse afstammende Glenn algemeen kampioen op het Post-Kogeko dressuurkampioenschap voor Friese paarden. Achteraf bleek dat Peter Spahn, die in Hemrik namens de stichting Fryso Huys Friese paarden op een hoger niveau brengt in de dressuur, meer punten scoorde met Fryso Huys Cas (v. Adel). Maar Spahn reed de kr op muziek, terwijl Schreuder met Glenn klassieke proeven reed. En die worden in punten en percentages verschillend beoordeeld. Dat werd ontdekt toen het kampioenslint al om Glenns schouders lag.

HENNY SIEBEL
Schreuder deed er niet moeilijk over, Spahn evenmin. Schreuder behield de toegekende titel en Spahn kreeg van haar het zadel dat beschikbaar was gesteld voor de kampioen. Bijzonderheid, het tweespan is mede van Sybren Minkema, de partner van Schreuder.
Het kampioenschap op Paardensportcentrum Gert van den Hoorn in Kootwijk werd georganiseerd door de tien fokverenigingen voor Friese paarden. Per klasse waren uit honderden gegadigden per fokvereniging de tien beste combinaties geselecteerd. Zij reden s morgens en de beste drie per klasse mochten later op de dag terugkomen voor de finale. Tegelijk waren er wedstrijden in de lichte tour en indrukwekkende shows. Vooral de dekhengsten Jasper van Gooitsen en Teake Wijma uit Jislum (met Spahn) en Ielke van Joop Veenstra uit Wirdum (met Esther Liano) maakten veel indruk.
Kampioen in B werd Jolien Hoorn met Hidde (vader Gerryt) van de Weideruiters. In L1 was het de titel Jolanda Schreuder met Glenn. In de klasse L2 pakte Liesbeth Slootweg van Neta de zege met Hearke (v. Adel). In M1 was Esther Liano van de Welleruiters baas met Ellie fan de Walhoeve (v. Abe). In M2 stond Bennie van Es van t Haskelan bovenaan met dekhengst Arjen. In Z2 lukte het Van Es met Arjens collega Ulbert net niet en stond net onder Spahn met Cas. In Z1 zegevierde Emmelie Scholtens van Neta met Christiaan (v. Feitse), net voor de dekhengsten Andries (met Liano) en Tjesse (Karen Hendriks). Bijzonderheid: Christiaans originele naam is Aron. Over het niet goedkeuren van hem zijn processen gevoerd tussen onder anderen eigenaar Max van den Berg, het stamboek, en oud-eigenaar en oud-stamboekvoorzitter Jaap van der Meulen.

Meest Friezen

Martine Dijckmans won twee ZZ-licht-proeven met Laurens ut e Mieden (v. Rypke). Christa Laarakkers won met Tsjabring de Prix St Georges. Hans Meganck was de beste in de Intermediaire 1 en de kr op muziek in die klasse en Saskia Meinema won met Remon fan t Wallenstein (vader Melle) de Intermediaire 2. De inbreng vanuit andere regios was er wel, maar de Friese fokverenigingen spanden de kroon.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties