Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 25 september 2006

Eerste Woudagemaalloop kent prima start
Lemmer - Chris Semplonius zette in de jaren zeventig Lemmer op de atletiekkaart. Met name op de steeple was de later naar Leeuwarden verhuisde atleet nationale topper. Het duurde echter tot zaterdag voordat de eerste officiële wedstrijd in Lemmer plaatsvond. Met 156 deelnemers was er sprake van een goede start en voor herhaling vatbaar.
,,Chris Semplonius? De naam komt me wel bekend voor, maar ik wist niet dat hij uit Lemmer afkomstig is”, bekent voorzitter Nerus Goïnga van Loopgroep Lemsterland. Die had samen met Sportvereniging Friesland de organisatie van de Woudagemaalloop. ,,We dachten eerst aan de Tjeukemeerloop. Maar die naam vonden we te algemeen. Bovendien gaat alleen de halve marathon rond het meer. Toen kwamen we op het Woudagemaal. Het oudste nog werkende stoomgemaal in de wereld uit 1920 staat op de lijst van een Unesco Werelderfgoed monumenten. Mooi om die naam aan de loop te verbinden. En Wetterskip Fryslân steunt ons ook financieel.”
Loopgroep Lemsterland bestaat twaalf jaar en telt een vijftigtal leden. ,,De laatste jaren is er sprake van een lichte groei”, zegt Goïnga. ,,Bauke Vellinga is trainer en hij bedenkt steeds weer wat nieuws. We verzamelen ons bij de sporthal en dan gaan daarna naar diverse locaties, zoals het strand. In de winter maken we vaak gebruik van verlichte parkeerplaatsen. Als groep hebben we jaarlijks de onderlinge Oosterzeeloop over ongeveer tien kilometer. Maar die is dit jaar niet doorgegaan omdat het te warm was. Dat was in de periode dat de Vierdaagse van Nijmegen werd afgelast.”
Voor de organisatie van de Woudagemaalloop zocht en vond de loopgroep samenwerking van SV Friesland. ,,Die biedt heel goede faciliteiten. Jan Kooistra heeft de routes ook officieel opgemeten. Van onze groep leveren wij een twintigtal mensen voor de organisatie, zoals posten en de verfrissingsplaatsen onderweg”, aldus Goïnga.
Tiedo Tinga is op dit moment dé wegtopper in Lemmer. Het lukte hem echter niet om op de halve marathon, het rondje dat hij regelmatig als training loopt, voor een thuiszege te zorgen. Reeds na vier kilometer moest hij Harry Wijnja uit Joure laten gaan. ,,Als ik iets harder wilde, blokkeerden mijn benen. Ik heb Harry laten gaan en hoopte het gaatje klein te houden om later weer te kunnen versnellen. Maar dat lukte me niet. Ik liep zwaar vandaag. Jammer, want ik had mijn zinnen gezet om in eigen dorp te winnen.”
Tinga arriveerde na 1.20,38 bij de nieuwe sporthal De Hege Fonnen. Wijnja was op dat moment 47 seconden binnen. Onderweg merkte hij opeens dat Tinga achter lag. ,,Daarna werd het een lange solo. Nee, moeilijk heb ik het niet gehad. De omstandigheden waren beter dan vorige week, veel minder benauwd. Het was maar goed dat Tiedo het eerste stuk bij me was. Hij is hier bekend en corrigeerde me nadat ik een verkeerde richting op liep. De route was soms onduidelijk aangegeven.”
Later kwam Wijnja nog een keer in de problemen. Hij moest hard ‘in de remmen’ toen er opeens een schaap voor hem opdook. Dat de winnende tijd niet bijster snel is, heeft twee oorzaken, aldus de winnaar. ,,Ik ben niet voluit gegaan. Volgende week is de Jouster Merkeloop en in eigen woonplaats wil ik goed voor de dag komen. Bovendien is het geen snel parcours. Er zitten keerpunten in, schelpenpaden en we moesten een stuk door het zand omdat we weg was opengebroken. Het is niet snel, maar wel heel mooi.”
Bij de vrouwen ging de zege naar Jacintha Fancel. De duatlete uit Leeuwarden liet 1.35,43 voor klokken. Het duurde bijna tien minuten voordat Marietje Bolle. De Emmeloordse had een marge van een halve minuut met Toos van der Vliet uit Nij Beets.
Nerus Goïnga stond bij de finish en het succes van de loop was van zijn glunderende gezicht af te lezen. ,,Van tevoren hoopte ik op 120 tot 150 deelnemers en het zijn er zelfs nog iets meer geworden. Bovendien hebben zeker twintig leden van onze loopgroep meegedaan. Dit is een prima begin om volgend jaar op voort te borduren.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties