Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 25 september 2006

‘Schaatsers helpen sport zelf om zeep’

Utrecht - Er moet morgen een rechter aan te pas komen om er voor te zorgen dat de marathonschaatsers komend weekeinde ‘gewoon’ van start kunnen gaan. De Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) stapt naar de rechter om de nieuwe topcompetitie te redden. De schaatsbond eist in een kort geding dat twaalf rijders hun verzet tegen de nieuwe opzet van het programma opgeven.

BRAM BURUMA
Tweevoudig nationaal kampioen Bertjan van der Veen uit Joure heeft geen goed woord over voor de actie van de twaalf collega’s. ,,Deze schaatsers helpen de sport op deze manier zelf om zeep’’, voorspelt Van der Veen.
De twaalf rijders zijn tegen de voorgestelde degradatieregeling en werden vorige week donderdag bij de geschillencommissie van de bond in het gelijk gesteld. Volgens de geschillencommissie had de KNSB bij de opzet van de topcompetitie eerst goedkeuring voor de nieuwe reglementen moeten geven.
Het gaat er om dat de beste acht ploegen van vorig seizoen al zeker zijn deelname aan de topcompetitie. De overige zeventien teams moeten komend weekeinde rijden voor de acht overige startbewijzen. De sectie marathon van de KNSB maakte dat begin augustus bekend ,,Binnen een maand werd de topcompetitie met allerlei regels ingevoerd. Dat ging veel te snel’’, aldus Frank Verheijen, woordvoerder van de twaalf schaatsers die het niet eens zijn met de KNSB. ,,Onze sponsorcontracten zijn gebaseerd op de oude competitie. Het kan nooit de bedoeling zijn dat je al na twee wedstrijden degradeert naar een andere categorie. Dat noem ik onrecht.’’
Wanneer de ‘groep Verheijen’ het kort geding wint, zou het gevolg kunnen zijn dat SBS6 niet zoals afgesproken zestien marathons live op de buis brengt.
Ubbo Kuper spreekt als voorzitter van de sectie marathon van een ramp als de contracten niet worden nagekomen, omdat Essent zich dan mogelijk als hoofdsponsor terugtrekt.
Bertjan van der Veen noemt het een gemiste kans als de uitzendingen op televisie niet door zullen gaan. ,,Onvoorstelbaar dat rijders individuele belangen kiezen boven de sport. Er blijven immers ook voor die schaatsers nog genoeg wedstrijden over. En als die rijders mee willen doen in de topcompetitie, dan krijgen zij die kans nog wel. Ze moeten dan alleen wel wat harder rijden.’’
Collegaschaatser en ploeggenoot uit het team van Time Out Sport Jeroen de Vries deelt die mening. Volgens de Sintnykster, die zaterdag in Utrecht bij besprekingen in Utrecht aanwezig was en tevergeefs probeerde alle rijders toch nog op één lijn te krijgen, is alle moeite die er afgelopen jaren gedaan is om het marathonschaatsen steeds verder te professionaliseren, voor niets geweest als de opzet van deze topcompetitie wordt afgeblazen. ,,Dan dogge wy wer in grutte stap werom, yn pleats fan dat wy foarút geane.’’
<"te vignetstreep">.</"te vignetstreep">

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties