Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportmaandag, 25 september 2006

Aris staat voor seizoen van de waarheid
Leeuwarden - Heeft Woon!Aris in de eredivisie toekomst? Die vraag moet dit seizoen beantwoord worden door de club zelf. Wil het overleven dan zal er dit seizoen gepresteerd moeten worden. Na een geweldig debuutjaar volgde een rampseizoen. In een verbouwd Kalverdijkje wil de club met een heel leger Amerikanen in de gelederen in het derde seizoen laten zien dat Aris een blijvertje is.
JOHAN VELLINGA
Gaat het mis, dan heeft het bestuur er alles aan gedaan, maar mist hier blijkbaar het (sponsor)klimaat voor basketbal op het hoogste niveau. Aan dat doemscenario willen de liefhebbers van de sport liever niet denken. Zaterdag in de Wiardahal - Het Kalverdijkje is nog niet klaar - in Leeuwarden zette de compleet nieuwe formatie van André Roorda in ieder geval nieuwkomer Leiden op zijn plek. Met een sterke oefencampagne in Duitsland al in de benen geeft dat moed voor het komende zware seizoen.
Met 350.000 euro blijft het budget van Aris één van de laagste in de eredivisie. Geen steun van de gemeente zoals in Leiden of Almere, maar wel een enthousiaste groep mensen die zich met hart en ziel inzet. Er wordt meer getraind en er is slim ingekocht - Amerikanen zijn beter en bovendien goedkoper dan Nederlanders - en alles is in het werk gesteld om het slechte vorige seizoen als een incident af te kunnen doen. Door afscheid te nemen van alle spelers draagt ook niemand de last mee van een verloren jaar.
Er is geleerd van vorig seizoen. Met Lawrence Mann heeft Aris weer een natuurlijke leider op de vloer. Ryan Digs is een ongeslepen diamant met lef. Daniel Russ, Gary Ware, Tyler Amaya, Kemmy Burgess en Herman Favors, allemaal zijn ze een toegevoegde waarde. Roorda beschikt vergeleken met andere teams nog steeds over een smalle selectie, maar in de breedte is het team een stuk sterker geworden. En er is geloof in eigen kunnen, iets wat bij de mannen van vorig jaar ontbrak.
Alleen de leeftijden zijn een punt van zorg. Sommige spelers zijn nog geen twintig, de oudste is 24 jaar. Erik Schuur zou de rol van routinier kunnen invullen ware het niet dat hij nog lang niet fit genoeg is. Bij Aris voorspellen ze pieken en dalen. Zelfs in één wedstrijd kan het met de ploeg verkeren, zo bleek tegen ZZ Leiden. Na een redelijk begin zakte de ploeg ver weg om bij rust tegen een 30- 42 achterstand aan te kijken. Pas na de pauze schudden de spelers de schroom van zich af om met een serie van achttien punten zonder tegenscore het heft in handen te nemen. Met name Digs, die niet had kunnen slapen vrijdagnacht, liet fraaie staaltjes basketbal zien.
In het vierde kwart zakte de concentratie weg en kwam Leiden nog terug. Met de eerste dunk van de avond besliste Russ het duel definitief en met 85-73 boekte Aris de vierde oefenzege op rij. Wat een verschil met vorig seizoen toen de Leeuwarders alleen van Groene Uilen wisten te winnen, een ploeg die een klasse lager speelt. Toen was Tom Simpson overigens nog de baas. Door ziekte van zijn zoon was het combineren van het vaderschap met het coachen te zwaar.
Zijn opvolger Roorda kon van het zwalkende team vorig seizoen geen brood bakken. Nu ziet hij het seizoen zonnig tegemoet. ,,Alle teams zijn erg veranderd, maar ik denk dat we goede kans maken om de play-offs te halen. Wij hebben een jonge ploeg en ik vind het leuk om met jonge mensen te werken. Vandaag begonnen we slap en dat hebben we in Duitsland ook al meegemaakt. Leiden scoorde veel te gemakkelijk. Na rust stonden we verdedigend beter en durfden we ook te basketballen. Dan zie je wat zo’n ploeg kan.”

Spektakel bieden

Een Nederlander die veel speeltijd kreeg van Roorda is Merlijn van der Meulen, afkomstig van MPC Capitals. ,,Het bevalt me hier goed”, zei hij met een glimlach. Tegen Leiden gooide hij er nog een mooie driepunter in. ,,Vorig jaar bij Donar kreeg ik weinig minuten, hier kan ik veel ervaring opdoen.”
Samen met Rik van der Nes en Stephan de Jager vormt hij de karige Nederlandse inbreng. ,,Voor het publiek maakt het niet uit welke nationaliteit ze hebben”, zegt Roorda. ,,Ze willen spektakel zien en wij willen dat bieden. Bovendien zei Riemer van der Velde van Heerenveen ooit eens: ‘Zodra een speler hier komt is hij van ons’. Zo is het hier ook.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties