Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodinsdag, 3 oktober 2006

Nog nooit zulke hoge temperaturen geregistreerd
De warmste september in 300 jaar

Leeuwarden - De weeramateurs kunnen een uniek record in hun weerboeken bijschrijven. Met een gemiddelde temperatuur van 17,7 in Leeuwarden beleefden we de warmste september in driehonderd jaar

HINNE BOKMA
De afgelopen september was warmer dan een normale julimaand. Het is het tweede warmterecord van dit jaar. Eerder was juli de warmste maand sinds 1706, het begin van de waarnemingen in De Bilt.
Het oude warmterecord stond op naam van de septembermaanden 1999 en 1949. In beide maanden kwam het KNMI-station in Leeuwarden tot een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,1. Dat record werd zes jaar geleden als ,,indrukwekkend” omschreven en was ,,eigenlijk niet te verbeteren”. Maar in deze vreemde zomer met een extreem hete juli en een uitzonderlijk natte augustus is niets meer normaal.
In Schettens kwam Klaas Ybema tot een gemiddelde etmaaltemperatuur van 17,7 graden (normaal 14,1 graden). In 1999 kwam september uit op een gemiddelde van 17,2 graden. De weeramateur kwam in de afgelopen maand tot vijf dagen met een zomerse temperatuur van 25 graden of meer. Op 21 dagen werd de grens van twintig graden overschreden en ook dat betekent een nieuw record. Op 12 september werd met 27,5 graden de hoogste temperatuur van de maand gemeten.
In Wommels kwam Rients Smit een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,6 graden. Maar liefst 23 dagen waren warmer dan twintig graden en evenals in Schettens bedroeg het aantal zomerse dagen vijf. In Dokkum, waar Johannes Sliep de dagelijks gang van zaken op weerkundig gebied vastlegt, bedroeg de gemiddelde temperatuur 18,3 graden. De Bilt kwam uit op een gemiddelde van 17,9.
Grote stimulator van het warme weer in West-Europa was de orkaan Gordon, die zich halverwege september vanaf de Atlantische Oceaan naar de Azoren verplaatste en vandaar, inmiddels sterk in kracht afnemend, via Noordwest- Spanje naar de Ierse Zee trok. Gordon hielp mee een massa warme lucht op te stuwen naar Europa.
In september was niet alleen warm, maar ook bijzonder droog. In Schettens mat Klaas Ybema slechts 7,1 mm. Normaal ligt het neerslagcijfer voor september rond 75 In Wommels viel in september 5,3 mm neerslag. In Dokkum ving Sliep 12,4 mm neerslag op in de regenmeter. In Lauwersoog viel in september 3 mm en werd daarmee het droogste KNMI-station van Nederland.
Gemiddeld over Nederland viel er 12 mm neerslag tegen 75 mm normaal. De verschillen in het land waren erg klein. Het natste station was Ell in Limburg met 25 mm. In De Bilt viel 9 mm. Daarmee eindigde de maand in de rij van droogste septembermaanden sinds 1906 op de tweede plaats. Alleen september 1959 was droger.
September was niet alleen warm en droog, maar ook veel zonniger dan normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon 180 uren tegen 136 normaal. Het zonnigste station was Schiphol met 186 uren zon. In Wommels kwam Smit tot 176 uren zon. Opvallend was dat er in de afgelopen maand geen verval was in de temperatuur. Over het tijdvak 1 tot 10 september kwam De Bilt uit op een gemiddelde van 17,2 graden, in de tweede decade was het etmaalgemiddelde 18,7 en van 21 tot en met 30 september was het gemiddelde 17,8 graden. De maximumtemperatuur kwam ook aan het einde van de maand niet onder de twintig graden, waar zestien normaal is.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties