Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiodinsdag, 3 oktober 2006

Onrust in raad Leeuwarden
‘Nieuw Fries Museum kan niet doorgaan’
Leeuwarden - De nieuwbouw van het Fries Museum aan het Zaailand kan niet doorgaan, zegt Pal/Groenlinks. Het museum zou niet voldoen aan de voorwaarden voor provinciale subsidie. Niks van waar, zegt de provincie. ,,Er is wel discussie over de eisen, maar nog geen man overboord.”
Het besluit van de provincie Fryslân om de nieuwbouw van het Fries Museum voor een deel te subsidiëren, zou formeel gezien nietig moeten worden verklaard.
Met die mededeling verraste Pal/GroenLinks-lijsttrekker Piet van der Wal gisteravond de gemeenteraad. De lijsttrekker diepte die kennis op uit de besluitttekst voor de subsidie.
Daarin somt Provincie Fryslân op onder welke voorwaarden de steun van 10,5 miljoen euro wordt gegeven. Van der Wal ontdekte een valluikje: zijn museum en provincie het niet tijdig met elkaar eens, dan mag Fryslân de portomonee gesloten houden De deadline voor dat benodige akkoord zou in juli al verstreken zijn.
Die opmerking zorgde voor onrust, maar ook kritiek onder andere gemeenteraadsleden. ,,Als u gelijk heeft, zitten wij hier onze tijd te verdoen”, zei CDA’er Den Hollander. De christen-democrate was ook kritisch op hoe traag de besluitvorming verloopt. Die noemde ze ‘houtje-touwtje’. De VVD verweet Van der Wal zijn verhaal ,,gloedvol en zelfgenoegzaam” te vertellen. Terwijl het over zo’n ernstig onderwerp gaat, zei liberaal De Vries.
Volgens wethouder Waanders komt de datum voor het vereiste akkoord wel erg dichtbij, maar is die nog niet verstreken. Dat zou pas op acht november gebeuren. ,,Ik maak me daar zorgen over, want het geeft ons weinig tijd. Maar ik heb de hoop dat het goed komt.’’ Als de provincie besluit geen steun te verlenen aan de verhuizing zou dat volgens haar een ,,historische vergissing” zijn. ,,Maar dat blijft de verantwoordelijkheid van de provincie, niet die van ons.” Om te zorgen dat er alsnog een akkoord komt, moeten de gemeenteraadsleden ,,zending bedrijven” bij hun collega’s van de provincie, zei Waanders.
De provincie Fryslân zelf is verbaasd over de stelling van Van der Wal. ,,Ik snap niet hoe hij erbij komt dat er in juli al een akkoord had moeten zijn”, zegt een woordvoerder. ,,We hebben nog gewoon tot november de tijd om te beslissen over de subsidieverlening. Definitieve besluiten worden dan pas gemaakt, niet eerder.”
Binnen Provinciale Staten wordt de laatste paar weken druk gediscussieerd over de steun aan het museum. Het Fries Museum liet voor het zomerreces nog weten niet onder alle omstandigheden zelf het financiële risico te kunnen dragen. Statenleden van het VVD en het CDA vinden dat onacceptabel en dreigden de steun in te trekken. ,,Maar dat betekent nog niet dat er man overboord is”, aldus de voorlichter.
Het Fries Museum zelf wil nog niet reageren. ,,Er is mij niks bekend van een eis die stelt dat wij onvoorwaardelijk akkoord moeten gaan”, zegt een woordvoeder van Fries Museum. ,,Wij zijn nog gewoon in gesprek met elkaar, meer niet.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties