Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportdinsdag, 3 oktober 2006

Zelfs in de regen is het in Joure leuk

Joure - ,,We hebben vijftien jaar mooi weer gehad tijdens onze meetings. Dan moeten we vandaag niet klagen’’, vond voorzitter Gerard Steeman terwijl zijn koersdag in Joure geteisterd werd door soms hevige regenbuien. De Kermiskoersen hadden gisteren qua publieke belangstelling en wedomzet duidelijk te lijden onder het weer, maar de koersen zelf waren even spectaculair als altijd. De mooiste koers van de dag was het Stayerskampioenschap, waarin Sybes Pride en Orta Luce op één lijn de finish passeerden.

HANS SINNIGE
De eerste, een gigant van een outsider, won met een neuslengte voorsprong. ,,Voor hem was de regen een zegen’’, meldde Bas Crebas, de winnende trainer en rijder. ,,Sybes Pride heeft hele gevoelige voeten. Hoe zachter de baan is, hoe beter. De modder waar hij vandaag doorheen moest was ideaal.’’ De hengst, ook nog in Jouster bezit, won het hoofdnummer twee jaar geleden ook. ,,Toen kon hij die kleine pijntjes een stuk beter hebben. Nu moet het echt allemaal meezitten.’’ Dat de baan extreem zwaar was bleek wel uit de winnende tijd. Sybes Pride zette een vooroorlogse kilometertijd neer van 1.31,7 en dat is meer dan tien seconden per kilometer langzamer dan bij zijn eerdere zege.
Gistermiddag viel tijdens de laatste grasbaanmeeting van het jaar ook de beslissing in de strijd om de Grasbaan Trofee 2006. Sauvette, al twee maal op rij winnaar van deze prestigieuze titel, stond aan het begin van de dag nog op een gedeelde eerste plaats. Ze moest echter in een rechtstreeks duel Remco Shoeing voor laten gaan. De zevenjarige ruin won de titel voor de eerste keer. ,,Ik heb altijd al gedacht dat hij dat een keer zou doen. Vorig jaar liet hij af en toe uitschieters zien op het gras. Dit jaar was hij het toonbeeld van regelmaat’’, zei Dirk Schalkers, de eigenaar en trainer.
Schalkers zorgde voor een unicum, want in de DRN Finale waarin de beslissing viel bezetten zijn paarden de eerste drie plaatsen. Hij werd spontaan omgedoopt tot ‘de Hugo Langeweg van de grasbanen’, een predikaat waar hij zichtbaar verlegen van werd. ,,Langeweg is op de langebaan van een bijzondere klasse. Ik weet het niet, hoor. Dit lijkt me teveel eer.’’
Net als tijdens de eerste meeting van dit jaar moest halverwege het programma worden stilgelegd in afwachting van een ambulance. Henk Hamming werd tijdens de ereronde met Paul Noordlandia van zijn sulky getrapt. De ruin schrok van het ristelende plastic om de bos bloemen die Hamming kreeg na zijn zege. De trainer uit Oudeschoot werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Heerenveen. Daar werd hij gisteravond met succes geopereerd aan een open dubbele beenbreuk. ,,Jammer dat zoiets er ook nog bijkomt. Gelukkig waren de koersen mooi, ik denk toch dat het publiek genoten heeft. Maar er waren wel 400 mensen minder dan de 2200 die er normaal komen. Volgend jaar halen we de schade in’’, kondigde Steeman aan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties