Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Sportdinsdag, 3 oktober 2006

Rintje Ritsma start in marathon

Lemmer - Langebaanschaatser Rintje Ritsma start zaterdag in Utrecht in de eerste marathon van de topcompetitie. De Fries rijdt dan in het pak van BlauweStad.nl, het team waar vorige week ook al de langebaanschaatsers Solinger (Groningen) en Eelco Bakermans uit Eindhoven onderdak kregen. Ritsma rijdt eerst vier marathons en richt zich verder op het NK afstanden dat van 3 tot en met 5 november in Assen wordt gereden. Ritsma wil zich dan plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden.

BRAM BURUMA
,,Het NK afstanden is voor mij een belangrijk meetpunt dit seizoen. Ik heb vijf weken om me daarop voor te bereiden en het rijden van marathons zie ik daarin als een goede investering in het duurvermogen. Ik zal dat komende weken moeten afwisselen met explosieve training'', aldus Ritsma. ,,Bovendien vind ik marathonschaatsen ook nog eens heel leuk. Het is zo anders dan alleen maar rijden tegen de klok. De sfeer is gemoedelijk en het komt vooral ook aan op ervaring en tactisch rijden. Maar het is wel een hele omschakeling. Wij zijn als langebaanschaatsers gewend om hooguit zeven minuten voluit te gaan en dat moet in de marathon bijna een uur.''
De nu 36-jarige Ritsma werd vier keer wereldkampioen allround (1995, 1996, 1999 en 2001) en zesmaal Europees kampioen allround, waarmee hij recordhouder is. Bij de Olympische Winterspelen van 1994, 1998 en 2006 won hij twee zilveren en vier bronzen medailles. Een overwinning als aanvulling op de erelijst als marathonschaatser, dat is nu het doel geworden. ,,Ik weet ook zeker dat ik een marathon kn winnen, maar de eerste wedstrijd zal dat nog niet lukken.''
Ritsma heeft als langebaanschaaster voor dit seizoen nog niet een team, zijn sponsor van vorige winter Sitel.nl haakte af. Ritsma liet weten dat hij nu eerst de resultaten op het ijs afwacht, vr dat hij weer in zee gaat met een nieuwe geldschieter.
Of het marathonschaatsen de toekomst is voor Ritsma, daar wil hij zich nog niet over uitlaten. ,,Eerder heb ik vaak gezegd dat ik niet over wilde stappen naar het marathonschaatsen. Ik vond toen dat ik genoeg gevraagd had van mijn lichaam. Bovendien paste het vaak niet in de voorbereiding op het langebaanschaatsen. Nu kan dat wel. En het zou inderdaad best kunnen dat ik de marathon zo leuk vind dat ik aan het eind van dit seizoen beslis om daar nog een paar jaar mee door te gaan.''
Het nieuwe team van Ritsma BlauweStad.nl maakt deel uitmaakt van de Stichting Schaatsteam GroenOranje. Manager van dit team is oud marathonschaatser Ard Alderts en hij verwacht dat Ritsma, Solinger (27) en Bakermans (23), die beiden net terug zijn van een trainingsstage in Calgary, in de eerste marathons van dit seizoen voldoende punten scoren voor hun team om zich te handhaven in de topcompetitie.
BlauweStad.nl bestaat bij begin van het seizoen verder uit Johan Boonstra en Alfred Bolks. Inmiddels is ook de succesvolle Zweedse langebaanschaatser Sebastian Falk door dit team aangetrokken. Verwacht wordt dat ook hij er komende zaterdag al bij zal zijn. De Zweed wil naast het langebaanschaatsen dan zoveel mogelijk marathons rijden in Nederland.
Solinger en Bakermans maken als langebaanschaatser deel uit van het nieuwe sponsorteam van Consultantsbureau APPM, met daarin ook Jaques de Koning en Jarno Meijer en zij zullen daarom vooralsnog ook alleen bij begin van het marathonseizoen in de kleuren van BlauweStad.nl rijden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties