Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Agendawoensdag, 4 oktober 2006

Klassiek
Zangconcours Zoals gebruikelijk organiseert de Koninklijke Christelijke Zangersbond Friesland jaarlijks een zangconcours oftewel het Priissjongen in Joure. Dit keer onder de naam Frisia Cantat en die wordt vrijdag vanaf 19.30 uur in de gereformeerde kerk De Oerdracht in Joure gehouden. Naast dit festival wordt zaterdag vanaf 9.30 uur tot ongeveer 17.30 uur in Joure de Korendag Frisia Cantat georganiseerd. De dertig deelnemende koren worden verdeeld over drie kerken: de hervormde kerk, de doopsgezinde kerk en de gereformeerde kerk De Oerdracht.
Kurt Weil Het Dreigroschen Orchester geeft komend weekend twee concerten met werken van Kurt Weil. Zaterdag geeft het orkest om 20.00 uur een concert in mfc ’t Vlechtwerk te Noordwolde; zondag om 15.00 uur staat de groep in De Wjukken in Mantgum.
Mozart In het kader van de 400ste geboortedag van Mozart geven leerlingen van de talentenklas van de Rein Ferwerda Academie in Drachten een Mozartconcert in de Groate Kerk te Sint Jacobiparochie. Solistisch en in ensembleverband bespelen de talenten de trompet, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn en piano. Het concert begint om 15.30 uur.
Koor Het Toonkunstkoor Heerenveen geeft zondag om 15.00 uur een concert in de rooms-katholieke kerk te Heerenveen. Op het programma staan twee werken: het Requiem (KV646) van W.A. Mozart en de Nelson-mis van J. Haydn. De uitvoering staat onder leiding van Pauli Yap een de volgende solisten verlenen hun medewerking aan dit concert: Heleen Koele (sopraan), Netty Otter (alt), Joost van der Linden (tenor) en Jelle Draijer (bas). Het Ensemble Conservatoire verzorgt tijdens dit concert de instrumentale begeleiding.
Koor Vrijdagavond wordt in Het Anker te Oosterwolde een concert gehouden door christelijk zangvereniging De Lofstem uit Oosterwolde en het gemengd koor Frederiksoord uit Frederiksoord. Beide koren staan onder leiding van dirigent Albert Spa. Het concert begint om 20.00 uur.
Jubileum Het christelijk gemengd koor De Regenboog bestaat 25 jaar en geeft daarom zaterdag om 20.00 uur een jubileumconcert in De Oase te Drachten. Aan dit concert werken mee: Tetsje van der Kooi (sopraan), Arjen Veenhuizen (bariton), Jan Kroeske (orgel), Anne Kroeze (vleugel) en een orkest van twintig mensen. Het geheel staat onder leiding van Jaco Mulder, dirigent van het koor. Op het programma staan onder andere koorwerken van G. Fauré en H. Schütz.
Cantorij De Sweelinck Cantorij uit Stiens geeft zondag om 16.00 uur samen met organist Auke de Boer een concert in de hervormde Meinardskerk te Minnertsga. Het koor, onder leiding van Take Beukema, laat muziek horen uit de laat-middeleeuwen tot en met de twintigste eeuw. Auke de Boer bespeelt het Robustelli-orgel met werken uit de Franse barok en de Romantiek.
Piano Pianovirtuoos Wibi Soerjadi viert dit jaar het feit dat hij 25 jaar actief is als concerpianist en komt vrijdagavond een optreden verzorgen in De IJsherberg te Dokkum. Het concert begint om 20.15 uur.
Piano Pianiste Hanna Shybayeva geeft zondag om 15.30 uur een concert in Muziekcentrum De Rinkelbom te Heerenveen. Op het programma staan (onder voorbehoud) werken van Liszt, Chopin, Ravel en Prokofiev.
Orgel
Orgel Volgende week donderdag wordt er van 20.00 tot 22.00 uur in het kerkje van Engelum een orgelconcert gehouden door Gerard Mollema, Henk Hosper, Reintsje Dijkstra, Peter Bayens, Kees Dijkstra en Klaas Westerhuis, amateur-organisten uit Beetgumermolen, Beetgum en Marssum.
Orgel en zang Zondag om 15.30 uur verzorgen organiste Hendrikje van den Berg en sopraan Vronie de Vreeze een concert in de doopsgezinde kerk van Heerenveen. Zij brengen werken ten gehore van onder andere Mendelssohn, Rheinberger, Chausson, Koers, Strategier en De Klerk.
Gospel
Dubbelconcert Zondag houdt gospelgroep The Joysingers een dubbelconcert met gospelkoor Lord’s Moor singers uit Heerenveen met als thema Op Zoek! Het concert wordt gehouden in de gereformeerde kerk te Oentsjerk en begint om 19.30 uur.
Soweto Het Zuid-Afrikaanse Soweto Gospel Choir, het favoriete koor van Nelson Mandela, brengt met de show Voices from Heaven traditionele en populaire gospels, begeleid door een dynamische band. Het koor treedt zaterdag om 20.00 uur op in De Lawei te Drachten en volgende week woensdag om 20.15 uur in De Harmonie te Leeuwarden.
Hafabra
Brass Brassband Juliana uit Kollumerzwaag houdt zaterdag om 20.00 uur in de gereformeerde kerk van Kollumerzwaag weer haar jaarlijkse najaarsconcert. Gasten tijdens dit concert zijn troubadour Adri de Boer en trombonist Klaas van Slageren.
Brass Vrijdag geven brassband De Lofklank, onder leiding van Thijs Oud, en het Gereformeerd Drachtster Mannenkoor, onder leiding van Bert van de Wetering, gezamenlijk een concert in de gereformeerde kerk in Ureterp. Het concert begint om 20.00 uur.
Jazz
Dubbelconcert In De Harmonie te Leeuwarden geeft Hothouse Redbad vrijdag om 20.30 uur een dubbelconcert met een optreden van het Willem Breuker Kollektief en de Nederlandse jazz-zangeres Denise Jannah.
Pop
Kroegentocht In Dokkum wordt vrijdag een muzikale kroegentocht gehouden waar in negen horecagelegenheden diverse bands optreden. Vanaf 22.00 uur beginnen de bands te spelen.
Guitars Maak kennis met vijf topgitaristen die garant staan voor een unieke samenkomst van stijlen: jazzgitarist Jan Kuiper, gespecialiseerd in India Groove, topgitarist en groovemaster Harry Sacksioni, blues- en slideguitarspeler Erwin Java, Zoumana Diarra, koning van de Malinese desert blues en tot slot Digmon Roovers, de swingende en steady gitaarbassist. Samen vormen zij de band Five Great Guitars en komen met hun show Groove Masters vrijdag om 20.00 uur naar De Lawei te Drachten voor een swingend optreden.
Open Podium Zondag is er in muziekcafé Scooter’S te Drachten een jamsession/open podium vanaf 21.00 uur. De gastband deze avond is de Friese band Sebeare; een band die Friestalige nederpop maakt als het zo genoemd mag worden. Deze jamsession staat open voor allerlei soorten muzikanten, van beginnende tot landelijk bekende.
Boogie In De Spylder in Warns vindt zondag om 15.00 uur de première plaats van de literair-muzikale tournee van de Rebound Boogie Bent. Geïnspireerd door de swingende muziek van deze Friese band speelt Sytze Pruiksma slagwerk op de Bildtse gedichten van Hein Jaap Hilarides. Gasten deze middag zijn journalist/schrijver Leendert Ferwerda en de burgemeester van het Bildt.
Nederlandstalig mét Bob Fosko & friends geven vrijdag om 21.00 uur een optreden in Poppodium Iduna te Drachten. Bob Fosko en zijn vrienden brengen Nederlandstalige muziek ten gehore met een Frans accent.
Liet 2006 Stichting Liet 91 organisearret sneon om 20.15 oere yn De Harmonie yn Ljouwert foar de sechstjinde kear it Frysk sjongfestival Liet 2006. De belangstelling foar dat barren is alle jierren grut, mei trochinoar sa’n 55 ynstjoerings. Liet 2006 wurdt iepene troch kristelike basisskoalle Grovestinshôf fan Koudum; dizze skoalle hat it twajierlikse Sjongfestival foar Bern wûn.
Geest Vrijdag om 20.00 uur en zaterdag om 19.00 uur wordt in Wolwêze in Leeuwarden het festival Drift & Geest gehouden. Op beide avonden staan er dertien acts op het podium die alle hun sporen hebben verdiend met optreden in het Nederlandse clubcircuit of daar juist heel dicht tegenaan hangen. Vrijdag staat er een programma op de planken dat de innerlijke driften van de mens om te drinken, te dansen en te verleiden vertolkt. Zaterdagavond volgt de relativering van dit alles met mooie muziek, intrigerende teksten en een blik in de innerlijke zieleroerselen van de mens.
Covers In muziekcafé Scooter’S te Leeuwarden speelt zaterdag van 23.00 uur de band Mango, een viermansformatie die met name covers speelt van onder andere The Darkness, Franz Ferdinand, Red Hot Chili Peppers, Coldplay, Prince en The Police.
Rock Café De Gloppe in Leeuwarden staat zondag vanaf 19.30 uur weer geheel in het teken van rockmuziek. Optredens deze avond worden verzorgd door Manictreat, Zebedee, Dave Lloyd en Jackhammer.
Popchansons Zondag treedt zanger en liedjesschrijver Daan Hofman om 15.00 uur op in De Skâns te Goredijk. Met een sterk gevoel voor Europese traditie, maar ook beïnvloed door moderne popmuziek, brengt hij zijn popchansons. Deze term is ontstaan vanuit de fantasie hoe popmuziek zou hebben geklonken als het uit Europa was gekomen. De liedjes zijn vervlochten met Franse chansons, Italiaanse opera en volksmuziek uit de Balkan.
Methal De deathmetalbands Gorefest en The Monolith Deathcult treden zaterdag om 21.00 uur op in Iduna te Drachten.
Percussie Slagerij van Kampen is een internationaal gevestigde naam als het gaat om spectaculair slagwerk, ingebed in dynamische en indrukwekkende theatershows. Energigantica is een spannende show rond het thema energie met exotische decors en een spectaculaire lichtshow. De voorstelling is vrijdag om 20.30 uur te zien in De Skâns in Gorredijk.
Folk Het FEC Expo Centrum in Leeuwarden staat zaterdag vanaf 20.00 uur helemaal in het teken van aanstekelijke Ierse folk; niemand minder dan de vermaarde Ierse folkband The Dubliners komt zijn opwachting maken. Verder treden op singer/songwriter John Wright en band en shanty-folkkoor Rolling Home.
Golden Earring De heren van Golden Earring brengen al 35 jaar lang onvervalste rock ten gehore en treden volgende week woensdag om 20.00 uur op in De Lawei te Drachten.
Toneel
Fryske Krite It Fryslân út Dockum spilet sneon om 20.00 oere yn De IJsherberg yn Dokkum Trewun yn ’e suite - It giet frjemd. Steatssekretaris Diktus Westerterp útfanhûzet mei syn frou Rixt yn it Kurhaus yn Skeveningen. Syn kabinetssjef Hobbe Twerda hat tagelyk in kemaer boekt foar de sekretaresse fan de premier. It leafdesnustje fan Diktus leit lykwols neist de keamer fan de sekretaresse, faaks wol handich mar al de oarsaak fan in soad swierrichheden. Als Rixt dan ynienen del komt, is de boat oan fansels.
Ajax De klassieke tragedie Ajax van Sophocoles speelt tijdens de oorlog om Troje en begint met het moment waarop de Griekse held Achilles is gedood door de Trojanen. Ajax is ontroostbaar en wil graag de wapenuitrusting van zijn gedode vriend dragen maar de goden wijzen Achilles’ wapenuitrusting aan Odysseus toe waarop Ajax besluit wraak te nemen. Het Noord Nederlands Toneel legt in deze voorstelling, die volgende week donderdag om 20.30 uur te zien is in De Harmonie te Leeuwarden, de verbinding tussen de Trojaanse Oorlog en de moderne tijd. Ook nu komen jonge mannen en vrouwen in oorlogsgebieden in aanraking met extreem geweld en velen keren terug met PTSS, het post-traumatisch stress syndroom; je zou Ajax kunnen zien als allereerste slachtoffer van deze stoornis.
Cabaret
Duo In De Dorpskamer in Molkwerum wordt zaterdag vanaf 20.30 uur een culturele avond gehouden met een optreden van het Friese cabaretduo Klún en Stroffel met hun vierde programma In moai stikje.
Purper Theatergroep Purper staat voor veel mensen garant voor een heerlijke avond uit. Purper bestaat altijd in de kern uit Frans Mulder en Erik Brij en dit jaar komen daar als gastspelers Jos Brink en Rop Verheijen bij. Purper komt met de voorstelling Purper 100 vrijdag om 20.00 uur De Lawei te Drachten en zaterdag om 20.15 uur naar het Posthuis Theater te Heerenveen.
Theater
Wereldmuziek - tango Met gezelschap Sexteto Canyengue, bestaande uit maar liefst veertien musici, dansers en zangers waaronder ook Argentijnen, viert Carel Kraayenhof zaterdag zijn twintigjarig jubileum om 20.30 uur in De Harmonie te Leeuwarden. In de show Tango Heroes brengt Kraayenhof een ode aan zijn leermeesters en tangohelden met eigen nummers maar ook nummers van zijn grote voorbeelden.
Theaterconcert Willeke Alberti gaat de Nederlandse theaters af met hetgeen ze het beste kan: zingen. Volgende week donderdag staat Willeke op de planken van De Koornbeurs te Franeker met haar jubileumvoorstelling, omringd door Tony Neef en Brigitte Nijman. De voorstelling begint om 20.15 uur.
A capella De a capellagroep Mezzo Macho geeft volgende week donderdag om 20.15 uur een concert in het Posthuis Theater te Heerenveen, getiteld De Oogst. De groep onderscheidt zich van andere a capellagroepen door de mengeling van stijlen, door de verrassende bewerkingen van kinderliedjes en hoogtepunten uit pop, jazz en klassieke muziek en door het vermakelijke spel met teksten en talen van onder andere Shakespeare en Drs. P.
Flossdrive Onder leiding van presentator Stefan Nieuwenhuis kunnen geïnteresseerden vrijdag deelnemen aan het project Floss Drive. Deelnemers worden om 20.30 uur verwacht in de parkeergarage van de Provincie Fryslân, Tweebaksmarkt 52 te Leeuwarden.
John Denver Waarom vloog je van ons heen in je jetplane? is een vriendelijk, gezellige en warme voorstelling met veel lieve, gezellige en integere liedjes over een hele vriendelijke, gezellige, warme en integere John Denver-fanclub. De dames van BloodyMary spelen vier fans van John Denver die ooit flauwvielen bij het zien van John Denver in het echt en kwamen bij in de EHBO-post, niet ver van het concertpodium. Toen besloten ze tot de oprichting van Johns Apostelen, een fanclub annex werkgroep die zich inzet voor de Wereld en Haar behoeftigen. Deze tragikomische theatervoorstelling is volgende week donderdag om 20.00 uur te zien in De Lawei in Drachten.
Tekst en liedjes Philip Kroonenberg behoort al jaren tot de top van de Nederlandse singer/songwriters. Zijn muziek klinkt Amerikaans; het is donker en zonnig tegelijk en voert je mee van de moerassige gebieden in het zuiden van de VS tot de zonovergoten eilanden van het Caraïbisch gebied. Zijn zus Yvonne Kroonenberg is psychologe, columniste, mannenkenner en bekend/berucht van haar bundels waarin mannen min of meer centraal. Samen geven zij zondag om 16.00 uur in ’t Kommissiehuys te Nijega, Smallingerland een voorstelling met teksten en liedjes waarin ze praten over hun gedeelde verleden, over alles waar broers en zussen nu eenmaal over praten en laten het publiek horen wat ze hebben geschreven en gecomponeerd.
Tryater Tryater spilet freed (premiêre - besletten) en sneon de foarstelling Lette ropping om 20.15 oere yn De Koornbeurs yn Frjentsjer, tiisdei om 20.30 oere in De Treemter yn Balk, nije wike woansdei om 20.00 oere yn Marne Theater yn Boalsert en nije wike tongersdei om 20.00 oere yn It Dielshûs yn Wommels. Yn geastige skets oer in lyts menslik drama, skreaun troch Bouke Oldenhof nei oanlieding fan in kranteartikel oer in koster, dy’t midden yn de mienskips stiet, waans wrâld as in kaartehûs ynelkoar stoart as er in nije froulike dûmny yn it doarp komt. Hy fielt hoe’t alles him by de hannen omt ôf brekt. Syn frou lit him sitte foar de dûmny en úteinlik kin hy ek net mear foar Sinteklaar spylje, wat er al tritich jier mei leafde die.
Dans
Dansweek De landelijke dansweek, die duurt van 6 tot en met 15 oktober, gaat vrijdag om 8.30 uur van start met een dansestafette op het plein voor De Lawei in Drachten. Nynke van Duinen en een aantal van haar cursisten verzorgen een opwarming met het publiek. De estafette gaat verder in Lemmer, waar Annet Winkelman-Ulrich vanaf 10.00 uur met het publiek gaat swingen in sport- en cultureel centrum Hege Fonnen. Vervolgens gaat de dansestafette naar Sneek, waar vanaf 12.30 uur gedanst gaat worden op het Oud Kerkhof onder leiding van Tialda Goodijk, Berber Tjalsma en Ingrid Smit-Stoepker. Na een middagpauze gaat de estafette om 16.00 uur verder op het Gemeenteplein te Heerenveen, waar Jaimy Bos het publiek opwarmt. Als afsluiting wordt om 17.00 uur in Leeuwarden gedanst onder leiding van Grietine Molenbuur op het NS-station, het Zaailand en voor V&D. Vanaf 20.30 uur worden alle getoonde dansstukken in De Harmonie achter elkaar gezet voor een meedansvoorstelling. Op verzoek van Danspaleis zijn docenten en choreografen in Fryslân met hun leerlingen of cursisten op zoek gegaan naar de mooiste beweging van de wereld. De resultaten worden gepresenteerd in korte dansstukken waaraan ook het publiek kan deelnemen.
Workshops In het kader van de landelijke dansweek die duurt van 6 tot en met 15 oktober, geeft Galili Dance uit Groningen volgende week woensdag om 15.00 uur een exclusieve workshop hiphop/breakdance door Edan Gorlicki in De Koornbeurs te Franeker * In De Lawei te Drachten wordt zaterdag om 20.00 uur de workshop Dansen voor Dummies georganiseerd waar de deelnemers in een paar uurtjes leren dansen.
Kinderdans Een, twee, drie is een voor peuters en kleuters van twee tot zes jaar magische muzikale voorstelling vol kostuums en clowneske humor. In een aaneenschakeling van gebeurtenissen ontstaan er telkens nieuwe combinaties van vorm en kleur in een decor van blokken, ballen en kegels. Deze peutervoorstelling wordt zaterdag om 15.00 uur gespeeld in De Lawei te Drachten.
Bacon De dansvoorstelling Bacon, volgende week donderdag om 20.00 uur te zien in De Lawei te Drachten, is geïnspireerd op het werk van Francis Bacon (1909-1912), een van de grootste figuratieve schilders van de twintigste eeuw. Zijn schilderijen zitten vol heftige emoties als angst en pijn maar zijn tegelijkertijd van een indringende schoonheid. Bacon is een associatieve reis, opgebouwd uit de emoties de schilderijen van Francis Bacon oproepen. Choreografe Nanine Linning won met deze voorstelling een prijs voor de beste dansproductie 2004-2005.
NDT I De titel van de voorstelling van het Nederlands Dans Theater I Wings of wax is afgeleid van het gelijknamige ballet van Jiri Kylián, een werk van grote schoonheid en expressiviteit en dinsdag om 20.15 uur te zien in De Harmonie te Leeuwarden.
Jeugddans Derdejaarsleerlingen van de Jeugddansopleiding Friesland (13-15 jaar), dansers van de talentengroep Dance Explosion (17-25 jaar) en ervaren dansers en choreografen uit Friesland hebben een eigen voorstelling gemaakt, die volgende week woensdag om 19.30 uur wordt gepresenteerd in De Harmonie te Leeuwarden.
Danstheater De groep Gato Bizar maakt energiek en eigentijds danstheater waarbij het publiek zowel op beeldend als op gevoelsniveau wordt aangesproken en verleid wordt mee te gaan in de wonderlijke en soms ook hilarische werkelijkheid van de voorstelling. Gato Bizar speelt volgende week woensdag om 15.00 uur in het Posthuis Theater te Heerenveen twee stukken: Opgeblazen sprookje en Tonnen-Twist, bedoeld voor kinderen vanaf zeven jaar. Ter afsluiting van de voorstelling is er een dansworkshop waarin met de kinderen een leuke theaterdans wordt ingestudeerd.
Moderne dans De voorstelling Hera is een dansvoorstelling voor jongeren van Dansgroep Aya en vrijdag om 20.15 uur te zien in het Posthuis Theater te Heerenveen en volgende woensdag om 20.00 uur in De Lawei te Drachten. Met breakdance, moderne dans en clipdans gaan de vijf dansers en één acteur op zoek naar eigentijdse heldinnen.
Modern ballet Het Nederlands Dans Theater staat dinsdag om 20.15 uur op de planken van De Harmonie te Leeuwarden met de voorstelling Wings of Wax, onder choreografie van Jirí Kylián, waarin Kylián laat zien dat hij kan toveren met bewegingen. Tevens vindt de wereldpremière plaats van alweer de derde creatie van choreograaf Jacopi Godani, met als kenmerk de rijke schakering aan gedeconstrueerde en afgebroken bewegingen, en tot slot nog een choreografie van Kylián Click-Pause-Silence. Dit laatste stuk is gezet op muziek van Dirk Haubrich, gebaseerd op Das Wohlttemperierte Klavier van Bach met op de achtergrond van de dansvoorstelling beelden van repetitites.
Overig
Kunstroute In de omgeving van Leek en Marum vindt zaterdag en zondag de Kunstroute Leek-Marum plaats va 11.00 uur tot 17.00 uur. De deelnemende kunstenaars tonen hun werk dit jaar in de dorpen Leek, Tolbert, Nietap, Oostwold, Midwolde, Enumatil, Marum, Nuis, Noordwijk en De Wilp.
Harmonica In De Viersprong te Gytsjerk wordt zaterdag van 10.00 uur tot ongeveer 17.00 uur voor de zesde maal het Accordeon- & Harmonicafestival gehouden met Open Podium voor iedereen. Tevens een optreden deze dag van het Noordenbos Ensemble, onder leiding van Herman Swaagman.
Rondleiding Vanwege de grote belangstelling voor de expositie De Gouden Eeuw van Gerrit Breteler in Museum het Admiraliteitshuis te Dokkum, organiseert het museum in samenwerking met de kunstenaar een rondleiding buiten de normale kantooruren, namelijk zondag van 15.00 uur tot 16.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij het museum.
Lezing In het kader van de kunstenaarsromans die auteur Theun de Vries heeft geschreven, geeft Elsbeth Etty vrijdag om 20.00 uur een lezing over de eerste roman van Theun de Vries, Rembrandt, in De Schierstins te Veenwouden.
Kinderboekenweek In het kader van de Kinderboekenweek, die vandaag begint en duurt tot en met zaterdag 14 oktober aanstaande, signeert auteur Hans Hagen vrijdag van 16.30 uur tot 17.30 uur bij de afdeling Selexyx van Boekhandel De Tille in Leeuwarden. Zaterdag is auteur Guus Kuijer te gast die van 14.00 uur tot 15.15 uur voorlezen en zijn werk signeren, waaronder natuurlijk ook Het grote boek van Madelief, Polleke en zijn nieuwste boek Floran Knol.
Kinderboekendag In Kameleondorp Terherne wordt zondag van 11.00 tot 17.00 uur de zesde editie van de jaarlijkse Kinderboekendag gehouden, met als thema De leeuw is los. Rondom dit thema worden deze dag verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de kinderboekenkastroute, theater, muziek en een boekenmarkt.
Aankondigingen voor Uit deze week dienen uiterlijk twee weken vóór publicatie binnen te zijn bij het redactiesecretariaat (secretariaat@frieschdagblad.nl). Tevens is de uitagenda op onze website www.frieschdagblad.nl te zien!

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties