Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 4 oktober 2006

Regels huurhuizen eilanden aangepast
Den Haag - De regels voor huurwoningen op de Waddeneilanden worden aangepast. Dat besloot het ministerie van VROM na protest van de eilandenraad tegen het vrijgeven van de prijzen van huurwoningen. Het ministerie van VROM wil de markt voor huurwoningen liberaliseren. Als de waarde van een huis meer is dan 230.000 euro, mag de verhuurder zelf bepalen hoeveel hij zijn prijzen verhoogt en tot welke hoogte dat maximaal kan. De huurwoningen op de waddeneilanden zouden daardoor een stuk duurder worden, waardoor de eilandbewoners naar de vaste wal zouden moeten verhuizen.
Het ministerie berekende dat landelijk 75 procent van de huurwoningen overblijft waarvan de huurprijzen door de overheid gereguleerd worden. Dat is volgens het ministerie genoeg voor de doelgroep voor deze woningen: mensen met een lager inkomen. Op de eilanden zouden echter te weinig woningen voor deze doelgroep overblijven: Op Terschelling 5 procent, op Vlieland 24 procent, op Ameland 36 procent en op Schiermonnikoog 39 procent. Ook in de gemeenten Den Bosch en Amsterdam zouden door het nieuwe huurbeleid veel te weinig huurwoningen met gereguleerde prijzen overblijven. Daarom geldt voor deze gemeenten een hogere waarde dan 230.000 voordat een huis in de vrije markt valt.
Hoeveel procent daardoor nu op de eilanden onder de gereguleerde huurprijzen blijft vallen, kan het ministerie nog niet zeggen. Wel garandeert ze dat het zeker tientallen procenten scheelt voor de gemeenten. Daarbij merkt ze op dat zittende huurders sowieso nog de gereguleerde huurprijs betalen.
Ook in de friese gemeenten Weststellingwerf, Gaasterl‚n-Sleat, Lemsterland, Opsterland,Wymbritseradiel, WŻnseradiel en Heerenveen dreigt een tekort aan huurwoningen met gereguleerde huurprijzen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties