Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiowoensdag, 4 oktober 2006

‘In Drachten is nooit gezeur over asielzoekers’
Drachten - In Drachten doen ze niet moeilijk over de opvang van asielzoekers. Ofwel: er is daarover ,,geen gezeur in de stad”, zoals burgemeester Middel van Smallingerland het verwoordt. Sterker nog: er is sinds jaar en dag ,,een overdonderend” breed draagvlak, vanuit kerken, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen, noem maar op.
Hij sprak zich gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering lovend uit over zijn gemeente en de warmte waarmee de asielzoekers worden ontvangen. En dus waarom moeilijk doen over een uitbreiding van het huidige azc in Drachten van vierhonderd naar zeshonderd opvangplaatsen, wilde hij weten toen dat agendapunt ter tafel kwam.
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft Smallingerland om de uitbreiding gevraagd omdat momenteel behoefte is aan extra opvang. Veel centra zijn gesloten, maar de ‘uitstroom’ is minder groot dan verwacht. ,,Wij gaan beschaafd en fatsoenlijk met asielzoekers om. Wat hebben de asielzoekers eraan als wij niet meedoen met het COA? Ik vraag met klem: laat deze gemeente het mogelijk laten asielzoekers op te vangen.” Alle raadsfracties, uitgezonderd de VVD, namen de woorden van de burgemeester ter harte.
Samen met de burgemeesters van de drie andere gemeenten in Fryslân met een azc heeft Middel afgesproken zich met alle macht te verzetten tegen de uitzetting van kinderen. Hij kan dat doen door te grijpen naar het argument dat de openbare orde daardoor verstoord zou worden. Want dat is zeker in een meelevende gemeente als Smallingerland niet ondenkbaar, aldus Middel. ,,Als hier een kind op straat wordt gezet, zou er onrust kunnen ontstaan. Er gaat bij elk verzoek om uitzetting dan ook linea recta een brief naar het COA dat wij niet meewerken. En eerlijk gezegd, ik heb niet de indruk dat het COA en de politie het erg vinden.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties