Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkdinsdag, 17 oktober 2006

Belgische ‘PKN’ is armoedebeleid zat
Brussel - De Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB). gaat zaterdag protesteren tegen het huidige armoedebeleid in het land. ,,Het komt de heersende politieke krachten kennelijk wel goed uit dat de kerken en andere liefdadigheidsinstellingen hun oude rol van voedselbedelers weer oppakken. Men lijkt niet van zins om de armoedeproblematiek structureel op te lossen.” Zo staat in de intentieverklaring die aan de orde komt op de Protestantse Diaconale Dag in Menen.
Tijdens de dag staat onder meer de vraag centraal of er niet een krachtig protest tegen de huidige armoede moet klinken. Is armoede wel een zorg van de kerk of van liefdadigheidsinstellingen? Of is het een zorg van de samenleving als geheel?
De verklaring wordt als oproep van de Werkgroep Missionaire Gemeente Opbouw (WMGO) van de Verenigde Protestantse Kerk in België gericht aan de Vlaamse en Waalse overheid. Het kerkgenootschap vindt dat er nu echt beleid moet komen om de armoedeproblematiek structureel op te lossen. Dezelfde oproep zal uitgaan naar de plaatselijke protestantse gemeenten, de Synodale Raad van de VPKB en naar de rooms-katholieke bisdommen.
Armoede is ook in België een grotendeels verborgen probleem. ,,Wie zelf in armoede leeft, komt er niet graag mee naar buiten. Wie niet in armoede leeft, is zich nauwelijks van het probleem bewust of kijkt er liever overheen”, aldus de WMGO. Mensen die in armoede leven merken dat ze geen toegang hebben tot kansen en mogelijkheden die anderen wel krijgen. ,,Ze leven minder lang, ze zijn vaker ziek, ze kampen met schulden, ze hebben vaak niet voldoende geld om gezond te eten. kortom, men staat een leven lang aan de rand van de samenleving.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties