Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodinsdag, 17 oktober 2006

Respons komt geld tekort
Leeuwarden - De noodhulporganisatie Respons heeft ongeveer 35 van de honderd uitgeprocedeerde cliënten moeten vertellen dat de ondersteuning voorlopig is stilgezet. Respons ziet geen andere mogelijkheid, omdat er te weinig geld meer is om alle vluchtelingen te helpen. Het financiële tekort is het gevolg van een gestaag groeiende aanwas van uitgeprocedeerde asielzoekers die elders tussen wal en schip vallen, legt voorzitter Sisko van der Land uit.
,,We hebben een groep ‘oudewetters’, die maar moeizaam afneemt, omdat de procedures voor hen heel lang duren. Daarnaast groeit de groep ‘nieuwewetters’ de laatste twee jaar. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die terug moeten naar hun land van herkomst, maar daar het land niet binnen kunnen komen. De afgelopen zes maanden zijn er bovendien veel ex-ama’s (alleenstaande minderjarige asielzoekers) bijgekomen.”
Volgens Van der Land stond Respons voor de keus tussen platzak gaan en niemand meer helpen, of de hulp voor de meest weerbare mensen tot het minimale terugbrengen. Het is het laatste geworden. ,,Dat is natuurlijk een pijnlijk proces, en emotioneel voor de vrijwilligers die hen begeleiden.” Respons heeft die cliënten uitgekozen die nog een eigen netwerk hebben waar ze op terug kunnen vallen.
Zelfs na deze ingreep komt Respons nog ongeveer 80.000 euro tekort. ,,We hebben niets te klagen over de hulp van de gemeente, de provincie en de kerken.” Leeuwarden draagt al 80.000 euro per jaar bij. Toch hoopt Respons dat de gemeente extra geld vrijmaakt voor het project Perspectief van Vluchtelingenwerk en Repons, dat ex-ama’s probeert een goede start te geven als ze toch voor terugkeer kiezen. ,,Dat zou soelaas bieden voor een grote groep.”
Een alternatief is het inschakelen van stichtingen en sponsoren. Daarvoor wil Respons binnenkort een sponsornetwerk opzetten van bekende en minder bekende Friezen. ,,Maar dan nog blijft het zo dat we vaak eerst het geld moeten uitgeven, voor de dekking binnenkomt. Het blijft woekeren met onze middelen”, aldus Van der Land.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties