Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Dossierdonderdag, 19 oktober 2006

Osasuna al vijftig duels achtereen in andere opstelling
BERT KALTEREN
Leeuwarden - Het contrast bij Club Atlético Osasuna, waartegen SC Heerenveen overmorgen de groepsfase van de tweede ronde van het UEFA Cuptoernooi moet beginnen, is schril. Vorig seizoen mocht het voebalbolwerk uit het Noord-Spaanse Pamplona zich nog de revelatie noemen in de Primera División. Met een klassering als vierde, plaatste Osasuna zich zelfs voor de voorronde van de Champions League. Daarin was HSV te sterk en die tendens past in de huidige beeld van de club.
De nieuwe trainer José Angel ‘Cuco’ Ziganda, opvolger van de succesvolle Javier Aguirre en afkomstig uit de eigen gelederen, slaagt er tot dusverre niet in het succes van de afgelopen voetbaljaargangen te continueren. Aguirre haalde in 2005 met zijn ploeg de finale van de Copa del Rey, waarin Real Betis uiteindelijk te sterk was. Een jaar later stal Osasuna met een vierde plaats opnieuw de show, nadat de club zich aan het begin van de competitie zelf een tijdje de verrassende koploper in Spanje mocht noemen.
Na het vertrek van Aguirre (Atletico Madrid) ging de Noord-Spaanse ploeg in zee met de 39-jarige Ziganda en lijkt daarmee een beetje het schip in te gaan. Osasuna promoveerde haar jeugdtrainer tot hoofdtrainer. Een opmerkelijke keuze, omdat hij als oefenmeester geen enkele ervaring heeft in de Primera División. Wel als speler, want Ziganda stond tussen 1987 en 1991 en tussen 1998 en 2000 op de loonlijst bij de club, die in 1920 werd opgericht en eigenlijk pas sinds 1980 continu op het hoogste niveau uitkomt.
Met de keuze voor Ziganda hoopt de clubleiding van Osasuna voor continuïteit te kiezen. Niet alleen wat betreft de clubstrategie, maar zeker ook qua prestaties. Dat eerste is gelukt, want Ziganda volgt de lijn van Aguirre, die bij Osasuna het roulatiesysteem invoerde. ,,Ze hebben een selectie van 22 volwaardige spelers en daaruit maakt de trainer elke keer een keuze. Hij laat de spelers rouleren en Osasuna speelt al vijftig duels achtereen in een andere opstelling. Dat is wel opmerkelijk in voetballand”, vond ook Hans Visser, assistenttrainer van Gertjan Verbeek bij Heerenveen.
Hij woonde zondagavond de thuiswedstrijd van Osasuna in het stadion Reyno de Navarra bij tegen streekgenoot Racing Santander. Een echte derby waarbij het er volgens Visser heet aan toe ging. Tot in de catacomben, waar verdediger Corrales na afloop nog even verbaal in ‘gevecht’ ging met scheidsrechter Carlos Gómez. Maar ook binnen de lijnen raakten de gemoederen een aantal keer verhit. ,,Het is een gedegen en goed elftal en het zit conditioneel goed in elkaar. Ze waren constant in beweging en deden dat heel gedisciplineerd.”
Maar Visser is er van overtuigd dat er mogelijkheden liggen voor Heerenveen. ,,Het is geen hoogvlieger en we zijn absoluut niet kansloos. Ze zullen thuis willen winnen, waardoor er achterin ruimte komt voor onze creatieve, onvoorspelbare aanvallers. Er liggen zeker kansen.” Met zeven punten uit zes duels bezet Osasuna voorlopig de dertiende plaats op de ranglijst.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties