Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Sportdonderdag, 19 oktober 2006

Sipke Ernst lost zijn belofte eindelijk in
Groningen- Sipke Ernst gaat voortaan door het leven als grootmeester. De 27-jarige schaker uit Damwoude behaalde dit weekeinde in het Oostenrijkse Fuegen zijn derde en laatste grootmeestersnorm. Tegen diverse schakers uit de wereldtop won hij vijf keer en eenmaal was er remise. De 5,5 punt was ruim voldoende om de felbegeerde titel binnen te slepen. ,,Eindelijk”, zei een verheugde Ernst gisteren.
Zo heb je er geen, zo telt Fryslân ineens drie Friese grootmeesters. De 22-jarige Jan Werle uit Beetsterzwaag behaalde in het Corustoernooi, in januari van dit jaar, de grootmeesterstatus. In juni volgde daarop - verrassend - ook de 43-jarige Fries-om-utens Yge Visser. Hij stelde de titel veilig via zijn resultaten bij zijn Groninger club, uitkomende in de Meesterklasse. Al sinds 1998 leek Sipke Ernst op weg om de eerste Friese grootmeester te worden. Tijdens het NK in 2002 en het Corustoernooi van 2004 pakte hij zijn eerste twee normen. De laatste liet wederom twee jaar op zich wachten.<p>Ernst had zich de laatste weken serieus voorbereid op het behalen van de norm. De Fries kwam in Fuegen in actie voor de Duitse schaakclub Solingen. In zeven dagen werd daar de Europa Club Cup uitgevochten onder 61 teams. Tijdens dat toernooi behaalde hij de beste prestatie aan het tweede bord voor de club. Hij won onder meer van de Armeniër Smbat Lputian, de nummer 79 van de wereld. Solingen eindigde in de middenmoot.
Voor Ernst was die presatie ondergeschikt. ,,We kwamen er ook niet om kampioen te worden. Ik wilde wel mijn titel. Ik ben de laatste maanden veel met schaken bezig geweest, heb er echt keihard voor gewerkt. Ik had de titel wel eerder willen hebben en ging er ook elk toernooi voor. Steeds begon ik dan slecht en moest ik veel inhalen. Dan kon het op het laatst nog wel, maar was de druk te groot. Nu ging het gewoon echt heel erg goed. Het werd ook wel tijd. Ik was al heel lang de sterkste Internationaal Meester van Nederland.&rdquo;<p>De derdejaars student kan zich nu helemaal op zijn studie richten. Of hij daarna zich volledig op de sport gaat richten weet hij nog niet. Ernst is wel helemaal gek van schaken. Hij maakte in Damwoude op zijn achtste kennis met het bord. Al snel bleek hij talent voor het spel te hebben en de Fries behoorde gedurende zijn jeugdjaren steeds tot de nationale top. Na halverwege de jaren negentig afscheid genomen te hebben van zijn jeugdclub Schaakwoude en een aantal jaren voor het vlaggeschip van het Friese schaken Philidor te hebben gespeeld, komt Ernst nu al jaren uit voor de schaakclub Homburg Apeldoorn. Eén van zijn meest aansprekende resultaten was de vierde plek op het Nederlands kampioneschap in Leeuwarden in 2002. De laatste twee jaar ontbrak hij. Deze week strijdt Ernst in Arnhem, vanwege zijn goede resultaat op het Open NK, om een plek op het NK van 2007. Gisteravond speelde hij remise tegen Willy Hendriks, morgen volstaat winst tegen collega-grootmeester Erik van den Doel.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties