Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

In de canon én op een sokkel
ARJEN BAKKER
Franeker - ,,Eise Eisinga, is dat niet een schaatser?” Met het nodige dedain (,,Er moest natuurlijk per se een Fries in”) bespraken RTL-nieuwslezer Rick Nieman en zijn collega Elsemieke Havenga maandag de opname van Franekers beroemdste inwoner in De canon van Nederland. ,,Een Friese amateur-sterrenkundige of zoiets”, aldus Nieman.
Gelukkig weten ze in Franeker zelf wel beter. Gistermiddag onthulde burgemeester Haveman er een nieuw gedenkteken voor de man die tussen 1774 en 1781, helemaal in zijn eentje, het oudst nog werkende planetarium ter wereld bouwde. ,,Dat staat los van de canon hoor”, zegt de huidige conservator Adrie Warmenhoven, ,,maar het past natuurlijk wel mooi in een periode waarin Eisinga toch al in de schijnwerpers staat.” Vorige week werd ook al een van de nieuwe Arriva-treinen naar hem vernoemd.
Het monument is een geschenk van de Vrienden van het Planetarium aan de stad Franeker, ter gelegenheid van het 225-jarig bestaan, eerder dit jaar.
,,Het hoofdelement is de plaquette met een reliëf van Elsinga’s gezicht, die vanaf 1928 tot in de jaren tachtig in het Martiniplantsoen heeft gestaan.” Dit kunstwerk, een ontwerp van beeldhouwer G.J. Adema, is op ,,een grote glazen plaat met een stylistische planetenbaan erin” geplakt. ,,En dat geheel staat op een sokkel voor de deur van het planetarium.”
En nu maar wachten op de horden nieuwsgierigen die op het werk van de nummer 25 uit de canon afkomen. ,,Nou ja,” lacht Warmenhoven, ,,ik denk in ieder geval dat we er zeker van kunnen profiteren.” De conservator was aanvankelijk net zo verbaasd over de keus voor Eisinga als de RTL-nieuwslezers. ,,Er was een paar maanden geleden wel iemand die om informatie vroeg, zonder dat hij erbij wilde vertellen waar het precies voor was, maar dat linkte ik niet meteen aan de canon. Dat zou misschien ook wat arrogant zijn: Eisinga is zeker niet de allergrootste wetenschapper die we ooit gehad hebben. Ik vind het daarom ook niet vanzelfsprekend dat hij erin staat, maar ik kan het me wel heel goed voorstellen waarom de commissie bij hem uitkwam. Hij is een sprekend voorbeeld van het verlichtingsdenken, waarbij de wetenschap voor het eerst werd vertaald naar de bevolking. Via zijn naam kunnen geschiedenisleraren weer verder vertellen over bijvoorbeeld ruimtereizen.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties