Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiodonderdag, 19 oktober 2006

Verschuiving thuiszorg door Wmo
Ontslagen dreigen bij Friese Land

Leeuwarden - Ruim 180 huishoudelijk verzorgenden van Thuiszorg Het Friese Land raken zeer waarschijnlijk per januari hun baan kwijt. De acht Noordwest-Friese gemeenten kiezen bij de invoering van de Wmo voor zes andere thuiszorgorganisaties: die mogen de huishoudelijke verzorging in deze gemeenten straks doen.

De ontslagen vallen in de gemeenten Leeuwarderadeel, Franekeradeel, Ferwerderadeel, Harlingen, het Bildt, Menaldumadeel, Vlieland en Terschelling. Voorheen werd huishoudelijke verzorging geregeld via de Algemene Wet bijzondere bijstand (AWBZ) en kozen klanten zelf een thuiszorgorganisatie. Met de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) mogen gemeenten bepalen welke organisaties thuiszorg verlenen. Het is niet bekend wat er met de alphahulpen gaat gebeuren die zelfstandig werken, maar nu wel door Het Friese Land bemiddeld worden.
Het Friese Land gaat bezwaar aantekenen. Als dit niets uitwerkt, gaat de organisatie met de vakbonden proberen haar werknemers te laten overnemen door de andere thuiszorginstellingen, met behoud van hetzelfde salaris en dezelfde arbeidsvoorwaarden.
Niet alleen de medewerkers maar ook de cliŽnten ( in de betreffende gemeenten 328 huishoudelijke klanten en 517 alpha-klanten) worden getroffen door de gevolgen van de Wmo, stelt de thuiszorgorganisatie. Bestuurder R. Riemersma: ,,Het vertrouwen dat dagelijks dezelfde mensen over de vloer komen, is voor de de meeste cliŽnten het belangrijkst. Bovendien moeten straks nieuwe afspraken worden gemaakt, nieuwe dossiers, nieuwe aanspreekpunten. Daarbij is grote kans op fouten die ten koste gaan van de zorg voor de klant.Ē
De gemeenteraden moeten de keuze van hun colleges nog definitief goedkeuren. Daarom willen de gemeenten hun keuze nog niet toelichten. Thuiszorg Het Friese Land stelt vanavond haar personeel op de hoogte van de dreigende ontslagen. De persoonlijke verzorging en verpleging blijft Het Friese Land wel doen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties